På söndag får alla bestämma

I snart hundra år har vi i Sverige haft fria demokratiska val med lika rösträtt för alla. På söndag är det dags igen, då går svenska folket till valurnorna. Men vad innebär allt detta och hur går man till väga? Häng med på Norrans valskola.

För att inte blanda ihop de de tre valen så har valsedlarna olika färger: gul för riksdagsvalet, vit för kommunfullmäktige samt blå för valet till landstingsfullmäktige.

För att inte blanda ihop de de tre valen så har valsedlarna olika färger: gul för riksdagsvalet, vit för kommunfullmäktige samt blå för valet till landstingsfullmäktige.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2018-09-03 06:15
undefined
Staffan Larsson, valsamordnare, menar att det är viktigt att var och en använder sin demokratiska rätt att rösta på söndag.
Norrans valskola: Så gör du när du ska rösta

På söndag har alla röstberättigade invånare möjlighet att välja politisk färdriktning för de kommande fyra åren. Valen till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige ger oss möjlighet att utkräva ansvar, men också att ge nya eller gamla ledare vårt förtroende. Låter det svårt? Nejdå, låt oss reda ut hur det går till.

Vem får rösta?

Alla som har fått ett röstkort är röstberättigade. Grundkravet är att du senast på valdagen ska ha fyllt 18 år. Sedan skiljer sig de olika nivåerna åt. För att ha rösträtt till riksdagsvalet måste du vara svensk medborgare och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige. Rösträtt i kommun- och landstingsvalet har medborgare i Sverige samt EU, Island och Norge som är folkbokförda i Sverige. Dessutom har alla, oavsett medborgarskap, som har varit folkbokförd i Sverige de tre senaste åren rätt att rösta i kommun- och landstingsvalet.

Vad röstar vi på?

I Sverige röstar vi framför allt på partier. Men vi kan även ge en personröst genom att sätta ett kryss i rutan framför någon av kandidaterna på den valsedel vi valt. Vi kan däremot inte kan sätta flera kryss och inte heller stryka någon av kandidaterna.

Var röstar man?

På valdagen kan man rösta i den vallokal som står på respektive röstkort. Man kan även förtidsrösta och det går att göra på betydligt fler platser i landet, till och med utomlands. Förtidsröstningen pågår fram till och med valdagen. Det finns även möjlighet att rösta med bud om man av olika anledningar inte kan bege sig till en vallokal. All information kan hittas på valmyndighetens hemsida eller hos kommunen.

Vad behöver jag ta med mig till vallokalen?

När du förtidsröstar måste du ha med dig både röstkort och id-handling, men i din egen vallokal på valdagen är det endast identitetshandlingen som behövs. Har du inget id-kort går det även bra att ha med sig en annan person som kan styrka din identitet, men den personen behöver då kunna visa sin identitetshandling. Alla valsedlar från de olika partierna finns tillgänglig i vallokalerna.

Staffan Larsson, valsamordnare på Skellefteå kommun, uppmanar alla röstberättigade att nyttja sin möjlighet att påverka på söndag. Han menar att om man inte röstar så överlåter man makten till ”alla andra”.

– Varje röst gör demokratin starkare. Den visar att vi vill leva i ett demokratiskt system och inte i ett system där få eller kanske bara en enda person bestämmer, säger Staffan Larsson.

Känns det praktiska svårt att greppa så finns det alltid någon att fråga i vallokalen. Val av parti är något som man själv behöver ta ställning till. Här kan Norrans alla artiklar om valrörelsen vara till hjälp. Gå in på Norrans valsida, där finns hela valbevakningen samlad. Allt från de lokala partiernas framtidsvision till de senaste politiska utspelen.

undefined
För att inte blanda ihop de de tre valen så har valsedlarna olika färger: gul för riksdagsvalet, vit för kommunfullmäktige samt blå för valet till landstingsfullmäktige.

Varje röst gör demokratin starkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om