Under mer än 20 år, med start i tidigt 1990-tal, stod i stort bostadsbyggandet i Skellefteå stilla. 2016 konstaterade Länsstyrelsen i Västerbotten i dess Bostadsmarknadsanalys att 90 procent av alla lägenheter som byggts i länet sedan 2000 hade byggts i Umeå.
2500 till 2024
Sommaren 2017 berättade Skellefteå kommun i analysen för det året att 260 bostäder skulle påbörjas i Skellefteå 2017 och 150 bostäder 2018. Men där hände något. Ett år senare var kommunens budskap i motsvarande analys 450 bostäder under 2018.
Kommunchefen Kristina Sundin Jonsson ser nu att byggandet kommer att hålla i sig. Nu är planen att det ska byggas 2500 bostäder fram till och med 2024, varav 1000 bostäder 2021/22 och 850 bostäder 2023/24.
Byggherrar avvaktar
I 2018 års Bostadsmarknadsanalys sas: ” I kommunerna Vindeln, Storuman, Lycksele och Skellefteå anges brist på detaljplan på attraktiv mark som begränsning.”
– Det är egentligen ganska mycket kopplat till den fördjupade översiktsplanen som väntas bli klar i år. Den kommer att innehålla möjliga platser för byggande mellan Myckle och Skelleftehamn, säger Sundin Jonsson.
Samtidigt hänger mycket ihop med Northvolts etablering av fabriken i Skellefteå. Ett första spadtag, eller tydligt klar finansiering, skulle underlätta i fråga om bostäder.
– Vi ser en avvaktan från byggherrarna kopplat till finansieringen för Northvolt. Men aktiviteter planeras och man står redo.
”Skapa framtidstro”
Om kommunen ska nå sina mål får inte bostadsprojekten fastna i byråkratins kvarnar.
– Hela processen, från att det finns färdiga detaljplaner till bygglov ska gå snabbt, säger Sundin Jonsson. Det här är ett prioriterat arbete.
Northvolt har, enligt kommunchefen, i sin tur också haft möten med ett antal byggherrar för att få ett grepp om stadsutvecklingen. Men hon betonar att det inte bara handlar om Northvolt utan att alla måste ta sitt ansvar.
– Den övriga industrin behöver också ha en berättelse som skapar framtidstro. Vi har flera aktiviteter planerade i frågan plus möten i Almedalen i sommar.
Infrastrukturen
En annan bit som påverkar Skellefteås utveckling uttalas också tydligt i senaste Bostadsmarknadsanalysen, att en begränsande faktor för kommunen är ”en svag infrastruktur och/eller osäkerhet kring framtida infrastruktursatsningar.”
Det handlar i princip om två saker – Norrbotniabanan och en ny dragning av E4.
– Norrbotniabanan är på rull och vad gäller E4 pågår en diskussion, konstaterar Sundin Jonsson.
Ger uppsving
Sju miljarder är avsatta för Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå i den nationella planen för transportsystemet 2018-2029.
– Norrbotniabanan är på är jätteviktig. Många orter skulle få ett uppsving av den. Bureå är ett sådant exempel.
– Med den på plats så skulle vårt arbetsmarknadsområde också bli större och det skulle underlätta pendlingen till och från Skellefteå. Både E4 och Norrbotniabanan skulle vara viktiga ur kompetensförsörjningsperspektiv.
Bo billigt i stan
Till syvende och sist är det ändå individen som bestämmer var den vill bo – och om den vill flytta och bidra till att den så kallade flyttkarusellen kommer igång. Ett problem är faktiskt att det fortfarande är relativt billigt att bo i Skellefteå i förhållande till till exempel Umeå.
– Det är en utmaning, säger Sundin Jonsson.
Det innebär också att den som säljer en tvåa innanför tullarna i Stockholm får ett hus som uppfattas ”dyrt” i Skellefteå för samma summa.
– Det är fortfarande relativt billigt att bo i Skellefteå. Många sitter kvar i bostäder relativt länge. Priserna kommer att gå upp här och vi behöver få igång flyttkarusellerna ordentligt. Vi vet att det innebär en beteende förändring: många är vana att det ska se ut på ett visst sätt.
– Samtidigt ser vi också att vissa som flyttar hit väljer att bo en bit utanför stan, som i Byske eller Boliden. Det är en styrka att ha varierande boendemiljöer på en plats.
”Vi är redo”
Sundin Jonsson betonar att Skellefteå i dag är i ett annat läge än då Reno i Nevada fick Teslas Gigafactory 1. Dör började de från noll. Skellefteå har nu i flera år jobbat med 2030-målet – med målet på 80 000 invånare.
– Vi är redo. Vi ligger betydligt bättre till nu än bara för ett par år sedan. Samtidigt behöver vi fråga oss hur vi ska bygga det här för framtiden. Hållbarhetsarbetet från alla prspektiv är jätteviktigt.
– Vi ska samtidigt komma ihåg att det inte gått så många år sedan vi såg den första lyftkranen tillbaka i stan. Nyinvesteringar kommer också att innebära förändringar och det i sig är utmanande för en plats.
Parallellt finns det nu ett internt mål vid kommunen. 100 000 invånare 2050.
– Vi ser det som fas 2, att ta höjd för år 2050.