Det har sedan länge konstaterats att simhallen är sliten och i stort behov av renovering. 2007 fick Örjanshallen ett nytt yttertak och 2009 gjordes investeringar i ventilationen, men de tilltagen är långt i från tillräckligt, enligt både personalen och konsulter som tittat på lokalerna. Oppositionen yrkar fortfarande för att inga pengar ska gå till hallen, och nu närmar sig ett beslut. En utbyggnad av äventyrsdelen på Eddahallen är också på tapeten, men nämnden för support och lokaler vill börja med Örjanshallen.
– Det är akut, allting är väldigt slitet. Vi har gaffatejp på pelarna för kaklet håller på att lossna, säger Therese Wallström, områdeschef.
Trasigt kakel är varken det enda eller största problemet i simhallen.
– Vi har stöttat upp barnbassängen för extra säkerhet, säger Therese och suckar.
Nere i källaren blir läget uppenbart.
Balken under barnbassängen är rostangripen, och har stöttats upp med pelare. Det strilar vatten från taket och det är fullt av rost, på väggarna, i taket, och på golvet som är fullt av pölar. Provisoriska vattenavledande anläggningar har byggts av dunkar, slangar, plåtbitar, en trästol och en tamburmajor - bland annat.
– När jag visade runt ny personal undrade de ”Ska mattan flyta?” innan jag ens slagit på lyset.
Therese rycker loss en stor bit rost av okänt ursprung som hänger från taket och pekar mot väggen där färgen flagnat av nertill.
– Det syns nästan var havsnivån går, det pressas in vatten underifrån som måste pumpas ut också. Det är mycket jobb här nere.
Grönt klet droppar
Längre in i källaren droppar grönt klet ner längs väggen, som Therese klappar på.
– Det är utfällningar från bassängen.
Hon fortsätter att visa de nyare rören, som byttes ut 2009, och pekar ut en stor rostfläck.
– Här ser man hur det tidigare saltvattnet fräter igenom, allt som kommer i kontakt med det rostar. Ingen kan förneka att en renovering behövs när man kommer hit ner.
"Vad prioriteras?"
Hon oroar sig över att pengarna, om det blir en renovering, inte kommer räcka till.
– Vad prioriteras då? Det är många bäckar små som ska funderas över. Men man kan inte fundera hur länge som helst.
Det är inte billigt att driva ett badhus menar hon, speciellt inte med gammal utrustning.
– Det är väldigt gamla grejer vi har här nere. Nyare utrustning skulle nog spara en hel del pengar i driftskostnad.
"Bred kundkrets"
Örjanshallen har strax över 37 000 besökare per år, berättar Therese.
– Vi har en bred kundkrets, från småbarn till äldre. Vi riktar oss till alla. Vi försöker trolla med knäna och funderar alltid över vad vi kan erbjuda kunderna.
När taket byttes stod byggställningar länge kvar i simhallen.
– Då tappar man förstås kunder. Men det har vänt nu och det ökar varje år. De förstår att det inte är vårt fel att simhallen är sliten, men vi får förstås ta smällen.
Det finns sju anställda i huset, åtta med Therese.
– Jag vet inte hur tankegångarna går, men det talas om fler invånare 2030. Att lägga ned Örjanshallen lockar ju inte fler, det skulle nog en uppfräschad simhall göra.
Det har talats om att en renovering kan ske 2017.
– Jag kanske har blivit lite hemmablind för hur slitet det är. Jag hoppas det kan renoveras tidigt nästa år, men det är inte jag som bestämmer.
Man kan inte fundera hur länge som helst.