Det handlar om två byggnader som ligger i vinkel, och som ursprungligen byggdes av Skellefteå Landskommun.
Landskommunen var den första kommunen i det stora området runt Skellefteå. Sätet fanns i området runt kyrkan, men när en ny kontorsbyggnad skulle göras 1936 så valdes en ny plats.
I det läget hade Skellefteå Stad brutit sig loss som egen kommun, och centrum hade helt enkelt flyttat från Prästbordet.
Det nya kommunhuset byggdes därför så nära Skellefteå centrum det gick att komma. Eftersom gränsen mellan de två kommunerna gick vid Nordlandergatan hamnade det nya kommunhuset alldeles vid gränsen, i korsningen Nordlandergatan/Brännavägen.
Det är ett vitt slätputsat funkishus som var ritat av arkitekt Birger Dahlberg. På östra gaveln fanns fullmäktiges sessionssal och där finns ett blyinfattat fönster med landskommunens vapen som gjordes av konstnären Hannes Wagnstedt.
Vid kommunsammanslagningen 1967 blev huset socialkontor åt det nya Stor-Skellefteå.
Nytt kommunalkontor
Nästa hus i kvarteret är av gult tegel i typisk 50-talsstil.
Även det var byggt av Skellefteå landskommun och blev deras nya kommunalhus 1957. Arkitekt var även här Birger Dahlberg.
När Stor-Skellefteå bildades placerades fastighetskontoret i huset.
Båda de nämnda byggnaderna används av Västerbottensteatern sedan 1980. De blir kvar till kulturhuset står klart, vilket väntas bli våren 2021. Då flyttar all personal.
Husen är klassade i nivå 2 i kommunens byggnadsordning. Det innebär särskilt värdefull i enlighet med plan- och bygglagen 8:13.
Ändringar och underhåll ska göras med varsamhet. Förändringar kan göras om man tar hänsyn till ursprungliga värden. En byggnadsarkivarie bör vara inblandad vid plan- och bygglovsfrågor.
Krävs lov för att riva
Nu pågår alltså diskussioner i kommunen om att de två husen kan säljas. Det behöver inte innebära att en ny ägare river byggnaderna, det är också så att man måste ha formellt rivningslov för att riva. Det kan man inte vara säker om att få.
Tidigare har en byggnad med nivå 2 i kommunens byggnadsordning rivits, det var så kallade ”blå huset” vid stadsparken. Där var ägarens motivering att byggnaden var i dåligt skick.
"Borde finnas efterfrågan"
Enar Nordvik är ansvarig för kulturhistoriska frågor på kommunens plan- och byggavdelning. Han säger att han inte hört talas om några diskussioner kring Västerbottensteaterns hus.
– Men om det säljs får man hoppas att en ny ägare vill bevara. Det borde finnas efterfrågan av lokaler som är gamla och halvslitna och därmed billigare att hyra än i nya kulturhuset, är hans kommentar.