Om maskinerna tystnar går en över hundraårig industriepok i graven

Om fönsterfabriken i Bjurträsk läggs ned går en över hundraårig industriepok i graven. ”Man blir bedrövad”, säger Eva Eriksson, som jobbade där i många år och vars svärfar David Eriksson var med och startade fabriken.

Hugger i. Magnus Jakobsson (närmast) och några arbetskamrater ser till att stocken blir till brädor. Foto: Privat.

Hugger i. Magnus Jakobsson (närmast) och några arbetskamrater ser till att stocken blir till brädor. Foto: Privat.

Foto: Foto: Privat.

Not Found2015-11-24 19:00

Den 9 december ska Inwidos bolagsstyrelse fatta det formella beslutet om framtiden för fönsterfabriken i Bjurträsk. En fabrik som många i bygden har starka band till – inte minst de som jobbat där i många år.

Eva Eriksson, 83, var länge en av trotjänarna. Inte nog med att hon själv arbetade där i 30 år och att sonen Stig nu är uppe i 37. Det var även hennes svärfar David Eriksson som en gång startade fabriken.

Det gjorde han tillsammans med sin bror Josef 1908. De kom från Risliden, hade jobbat som drängar, flyttade till Bjurträsk för att arbeta på sågen och gifte sig med var sin syster i byn.

– De började med lite snickerier och använde sig av handverktyg den första tiden. De var duktiga och fick ligga i, berättar Eva.

Utveckling

De följande årtiondena skedde en stadig utveckling med utbyggnader och nya maskiner. Ett tag kompletterades även fönster- och dörrtillverkningen med köksinredningar.

I början på 1950-talet tog Josefs son Ivar över verksamheten. Det ledde fram till en specialisering på fönster och 1964 ombildades rörelsen till Erikssons Träindustrier AB, Etri.

Året efter började den nya stora fabriken byggas, en anläggning som är i drift än idag. Bygget stod klart 1966, samma år som Eva fick jobb där.

Hon berättar att hon under sina år på företaget hade ganska blandade arbetsuppgifter. Mest kapade hon lister, men det blev även lasering, paketering och lite städning. Genom åren fick hon också vara med om stora förändringar som nya material, förbättringar i arbetsmiljön och en växande personalstyrka.

Som mest jobbade 202 personer på fabriken.

– Jag tyckte det var trevligt. Jag trivdes bra på jobbet, berättar Eva.

Bytte ägare

Åren på fönsterfabriken innebar också flera ägarbyten. Byten som i flera fall innebar att makten och ägandet flyttade längre bort. Och 1996, samma år som Eva gick i pension, beslutade den dåvarande ägaren Elitfönster att lägga ned fabriken.

Den gången kunde fönstertillverkningen räddas tack vare att några lokala krafter tog över. Den här gången ser det betydligt mörkare ut, då Inwido deklarerat att man tänker tömma lokalerna på all utrustning och alla maskiner.

– Man blir bedrövad över hur de ställer det, säger Eva, som konstaterar att fabriken betytt väldigt mycket för bygden genom åren:

– Om inte den funnits hade mycket sett annorlunda ut.

Småhus

Eva bor sedan några år tillbaka i Norsjö. Men självklart följer hon med i vad som händer i hennes gamla hemby och på hennes förra arbetsplats.

Även om det ser mörkt ut hoppas hon att det på något vis blir bra i slutändan. Hon har också funderingar på vad fabriken skulle kunna användas till om fönstertillverkningen läggs ned:

– Om de tar bort maskinerna har jag föreslagit att de skulle skynda sig och börja bygga småhus, Attefallshus. Lokalerna är så stora att det skulle gå.

Jag tyckte det var trevligt. Jag trivdes bra på jobbet.

undefined
Vid maskinen. Eva Eriksson i slutet av hennes yrkesverksamma bana på fabriken. Foto: Privat.
undefined
Protest. Så här såg det ut 1996, förra gången fabriken i Bjurträsk hotades av nedläggning. Foto: Privat.
undefined
Sågverksabetare. Sågen var först, sedan kom snickerierna och verkstäderna i Bjurträsk. Foto: Privat.
undefined
Rast i arbetet. Eva man Nils Eriksson (till höger) har tagit paus tillsammans med en arbetskamrat. Foto: Privat.
undefined
Hugger i. Magnus Jakobsson (närmast) och några arbetskamrater ser till att stocken blir till brädor. Foto: Privat.
undefined
Timmer. Fr v David Eriksson, Nils Eriksson, och Alfons Andersson tar hand om ett timmerlass som ska sågas. Foto: Privat.
undefined
Gamla sågen. Fr v okänd, Magnus Larsson, Axel Bjur, Ingemar Ögren, Einar Björk, David Eriksson. Bakom Nils Eriksson och Alfons Andersson. Bilden tagen omkring 1940. Foto: Privat.
undefined
Bläddrar i minnen. Eva Erikssons man Nils var son till David Eriksson, som startade fabriken tillsammans med brodern Josef. Foto: Lennart Enkvist.
Dråpslag mot Norsjö – Inwidos fönsterfabrik i Bjurträsk hotas av nedläggning18-åring varslades efter en dagInwido vill avsluta redan före jul – ”en dysterhet vilar över hela anläggningen”

Fler årtal och händelser

1912: Den första egentliga snickeriverkstaden byggs. Den förstörs vid en brand några år senare, varefter en ny byggs upp.

1935: Bröderna Josef och David Eriksson köper sågen och fortsätter driften där.

1967: Officiell invigning av den nya fönsterfabriken. Tillsammans med övriga byggnader innehåller fabriken 10 000 kvadratmeter golvyta.

1970: Aktiestocken övertas av det statliga etableringsbolaget Svetab. Några år senare överförs bolaget till Assi.

1983: Fabriken omsätter 46 miljoner kronor och sysselsätter 152 personer.

1988: Assi Etri fönster säljs först till Bahco och överförs senare till Elitfönster.

1996: Samgående mellan Elitfönster AB och Myresjö AB. Kort därefter beslutar Elitfönster om en nedläggning av fabriken. Stig Wiksten, Anita Olsson, Arne Signarsson och Jörgen Dahlberg köper anläggningen och börjar om med 40 av de 125 anställda under namnet Norsjöfönster.

2006. Inwido, ett företag i börsnoterade Ratos, köper Norsjöfönster.

2009. Inwido i Bjurträsk går med i Skellefteå Snickericentral, SSC. Därmed sluts en cirkel – Ivar Eriksson, Etri Fönster, var med och startade snickericentralen 50 år tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!