En av de första punkterna som kom upp var den hyperaktuella frågan om ett eventuellt asylboende i Norsjövallen. Här var partierna eniga om att i dagsläget säga nej till att företaget får göra om behandlingshemmet till ett asylboende, men med lite olika utgångspunkter.
Johan Broström (V) lyfte fram Vänsterpartiets hjärtefråga nej till vinster i välfärden.
– Vi tycker inte att det är okej att starta ett kortsiktigt boende bara för att tjäna pengar på människor i nöd, sa han.
Stig Larsson (FP) har ingenting emot att företag driver den här typen av verksamheter. Tvärtom välkomnar han att även den kommunala sektorn konkurrensutsätts.
Däremot tycker han att det har gått alldeles för fort i det här fallet.
– Vi har inte sagt totalt nej men vi måste få tid att se konsekvenserna. Samhället har ett ansvar för att sociala och skolan fungerar, sa Stig Larsson.
Håkan Jansson (KD) var inne på samma linje. Han vill tillåta vinster i välfärden, samtidigt som det ställs höga krav på kvalitet och utförande.
Håkan Jansson tycker också att frågan om boendet i Norsjövallen borde ha hanterats mycket bättre.
– Framförallt de som bor i Norsjövallen känner sig överkörda, sa han.
Även Camilla Hedlund (C) slog ett slag för konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. Hon framhöll att Centerpartiet lagt fram ett förslag om utmaningsrätt, där företag får rätt att utmana delar som i dag sköts av kommunen.
– Jag tycker att det är nedrigt att säga att andra inte kan göra saker bättre, sa hon.
Socialdemokraterna i Norsjö går dock till val på att vård, skola och omsorg ska drivas i kommunal regi och det var något som Mikael Lindfors (S) stod upp för:
– Det ska inte vara några vinster i vård, skola och omsorg. Man ska inte kunna tjäna pengar på andras nöd, sa han.
I övrigt var partierna överens om det mesta: det är viktigt att satsa mer på de yngre årskurserna i skolan, anställningsförhållandena inom vård och omsorg måste bli bättre och Norsjö behöver en ny sim- och sporthall.