Kristdemokraterna i Norsjö gick starkt framåt i höstens val och ökade från fyra till åtta mandat. Socialdemokraterna i sin tur backade från 17 till 14 mandat, men regerar vidare med stöd av Vänsterpartiet.
Men trots valframgången är det tveksamt om KD får något ökat inflytande, åtminstone om man ser till vice ordförandeposterna.
När fullmäktige på måndagen skulle utse ordförande i kommunstyrelsen respektive kommunfullmäktige stod det klart att det blir fyra år till för Mikael Lindfors (S) och Sam Venngren (S).
Omröstning
Samtidigt röstade S och V igenom att Hans Klingstedt (V) och Lina Hjelte (V) blir vice ordförande och förste vice ordförande i kommunstyrelsen respektive fullmäktige.
Det är en ovänlig handling och ett tecken på att konfrontation är den modell som det styrande partiet förordar.
Det var beslut som väckte ont blod hos alliansen i allmänhet och KD i synnerhet.
– Det är en ovänlig handling och ett tecken på att konfrontation är den modell som det styrande partiet förordar, sa Lars-Åke Holmgren (KD).
Hans partikollega Håkan Jansson var också kritisk:
Valteknisk samverkan
– Styrkeförhållandena i kommunstyrelsen ska avspegla valresultatet i fullmäktigevalet. Och man kan mycket lätt se att KD är näst största parti i kommunfullmäktige, sa han.
Isak From (S) och Mikael Lindfors (S) hänvisade till den valtekniska samverkan som S och V ingått och svarade att det finns exempel på att även små partier fått ministerposter, till exempel KD.
– Insynstiden är heller inte kopplad till posten som kommunstyrelsens vice ordförande så det följer inte med tid och pengar till de här uppdragen. Med 25 procent av rösterna får Lars-Åke Holmgren stora resurser att sätta sig in i frågorna, sa Mikael Lindfors.
När allianspartierna inte fick posten som förste vice ordförande i fullmäktige valde de även att avstå från ifrån posten som andre vice ordförande. Den stolen står alltså tom.
Öppettider
Allra mest debatt blev det dock om ett medborgarförslag om ändrade öppettider i simhallen. Norsjö Simklubb vill ha fler användbara träningstider och fick medhåll av alliansen. Men förslaget röstades ned av majoriteten, som menade att fullmäktige inte kan detaljstyra tiderna i simhallen.
Delårsrapporten diskuterades också, inte minst omsorgens ständiga underskott. I år är prognosen minus sex miljoner kronor. Partierna var eniga om att situationen är oroande, men oeniga om vad som behöver göras.
Däremot blev det inget beslut om hur mottagandet av ensamkommande flyktingbarn ska se ut i framtiden. I stället blev det återremiss i väntan på mer fakta och svar på vissa frågor.