Att Skellefteå kommun överhuvudtaget samlar in förpackningar och tidningar är i sig en nyhet. Det har tidigare varit reglerat och ska göras av producenterna, alltså de industrier som skapar avfallet.
Men 2014 kom en förordning som innebär att kommuner kan sköta detta. I Skellefteå görs nu ett försök bland flerbostadshus.
Dåliga på sortering
Orsaken att de valdes är att soporna från hyreshus är mycket sämre sorterade än från villor. 42 procent av avfallet som skickas till brännbart borde ha sorterats.
Tittar man på ålder så är hyresgäster upp till 30 år mest slarviga.
– Att många inte har bil är förmodligen en förklaring, säger Sebastian Vinterek, utredare på samhällsbyggnad, vatten och avfall.
– De som bor i lägenhet har ju också mindre ytor att ha källsortering på, tillägger Mårten Hedberg som i vanliga fall kör sopbil.
Får även sorteringspåsar
Förra veckan delade de ut gratis sorteringspåsar till alla hyresgäster och i veckan har kärlen ställts ut. De är märkta tunnor av samma typ som soptunnor. De finns i tre storlekar beroende på husets storlek.
I kväll, onsdag, hålls ett informationsmöte på hotell Scandic.
Alla 50 ägare av flerbostadshus på Älvsbacka fick erbjudandet och 35 hakade på. De har tillsammans 650 lägenheter. De 15 som avböjde har tillsammans 250 lägenheter.
– De som avstod är främst fastighetsägare som har väldigt små hyreshus, säger Sebastian Vinterek.
Kan bli avgifter
Tveksamheterna har gällt var kärlen ska placeras (svar: nära gatan, åtminstone när tömningen görs), vem som får ansvar för sandning och snöröjning runt kärlen (svar: fastighetsägaren) och om det blir framtida kostnader (svar: oklart).
– Det är sagt att det kan bli avgift, men vi måste också se hur stor besparingen blir. Dels får vi loss mer sorterat avfall som går sälja, och dels minskar transporterna och förbränningen av felsorterade sopor, säger Sebastian.
Han säger att det kan bli avgift , men att kommunens renhållningstaxa också går reglera på annat vis.
– Vi brukar ju stödja det mest miljövänliga.
Nyttjas av andra
Frågan är nu hur många obehöriga som ska utnyttja att kärlen står nära gatan och smyga dit sina egna glasflaskor.
– Det finns risk att systemet utnyttjas, medger Sebastian och Mårten.
Men de tillägger att många i området ju har egna kärl, så det är inte så stor andel som behöver fuska. De boende ska i vilket fall som helst inte drabbas. Blir kärlen fulla för snabbt så byts de ut till större storlek.
Tömningen ska ske en gång i veckan och görs av en entreprenör, företaget Suez.
Fotnot: Vissa hyresvärdar har sedan tidigare infört källsortering. De betalar för tömningen och den görs av privata företag, ej kommunen.