Från och med 2021 är kommunerna skyldiga att sortera ut och hantera hushållens matavfall separat. Syftet med den nya lagen är att ta vara på värdefull energi och förvandla den till biogas och gödsel.
De allra flesta av landets kommuner lever redan upp till kravet. Men inte alla. Till exempel har varken Norsjö, Malå, Arvidsjaur, Arjeplog eller någon annan av inlandskommunerna i Region 10 kommit till skott.
Det har också sin förklaring. I vidsträckta kommuner med gles befolkning kan hanteringen kosta mer än vad den smakar.
Små mängder
– Avstånden är en stor utmaning för vår insamling redan idag. Vi måste åka väldigt långt för att tömma vissa kärl, säger Elin Andersson, teknisk chef vid Norsjö kommun.
Kommunens egen analys visar också att man har ganska små mängder matavfall att ta hand om. Enligt Elin Andersson kan det finnas flera orsaker:
– Vi har en ganska hög ålder på befolkningen och vi vet att äldre är rätt sparsamma. Sedan kan folk ha komposter bakom fuset där de slänger köttben när de har kokat köttsoppa och fiskrens efter att ha ätit fisk.
Transporter
För att leva upp till lagens krav måste inlandskommunerna först och främst köpa in nya sopkärl och en ny sopbil där matavfallet går att separera från allt annat.
Avstånden är en stor utmaning för vår insamling redan idag. Vi måste åka väldigt långt för att tömma vissa kärl.
Sedan ska matavfallet köras till en biogasanläggning. För Norsjös del är det då Skellefteå som ligger närmast till hands.
Men även i den delen kan det uppstå problem, menar Elin Andersson. Eftersom kommunen hanterar så små mängder måste man spara materialet innan man transporterar det.
– I vissa fall kan det bli så länge att rötningsprocessen redan har påbörjats. Och det vill man inte ha in i biogasanläggningen. Då kan följden bli att man ändå måste köra matavfallet bland det andra.
Blir det här verkligen bättre för miljön?
– Nationellt blir det så. Men i vår region ser det inte ut som på andra håll och då kan man ifrågasätta om det blir någon miljövinst.
Utifrån det har Region 10 startat en diskussion med Naturvårdsverket om att få dispens från de nya reglerna. Men än så länge utan resultat.
Under tiden genomför inlandskommunerna en avfallsutredning, där de ska komma fram till vilket system de ska välja och vad de ska samarbeta om.
Högre taxa
Vad de än kommer fram till tror Elin Andersson att det blir svårt att ha en färdig lösning på plats 2021.
Men en sak är i alla fall säker: det lär bli dyrare för konsumenterna.
– Renhållningen ska finansiera sig själv och då höjs taxan när hanteringen blir dyrare.