Ny misstänkt våldsman inför rätta: ”Upprepade knivhot, stryptag, dunkat hennes huvud”

Flera fall av misshandel, strypgrepp runt halsen, upprepade hot där 25-åringen haft en kniv i ena handen. En ny allvarlig brottsutredning i Skellefteå om en mans hot och våld mot en kvinna leder nu fram till åtal och rättegång.

Både i polisförhör och vid häktningsförhandlingen så har mannen förnekat brottsmisstankarna.

Både i polisförhör och vid häktningsförhandlingen så har mannen förnekat brottsmisstankarna.

Foto: Hans Berggren

SKELLEFTEÅ2018-12-13 12:11
undefined
Den 25-årige mannen greps efter de misstänkta brotten den 28 november, och två dagar senare häktades han av Skellefteå tingsrätt.

I slutet av november berättade Norran i ett flertal artiklar om mäns hot och våld mot kvinnor, om aktuella rättsfall i Skellefteå, arbetet vid Kvinnofrid och polisutredarens bästa råd ifall du utsätts för hot och våld.

Här är några av dessa artiklar:

Katarina berättar om våldet och dödshoten: ”Kan jag hjälpa en enda kvinna så är jag nöjd”Åsa om följderna av männens hot och våld: ”De här kvinnorna lever i ett helvete”Marie utreder mäns våld och hot mot kvinnor: ”Prata med en vän, få skadorna dokumenterade – och sök hjälp”

Nu rullas ytterligare ett mycket allvarligt rättsfall upp i Skellefteå. Det är en 25-årig man som misstänks för upprepade hot– och våldsbrott mot en kvinna mellan den 1 september och 28 november, alltså knappt tre månader.

Åklagare Anna Lundberg menar att förundersökningen visar hur mannen på olika sätt har angripit kvinnan, och att den samlade brottsligheten ska bedömas som grov kvinnofridskränkning.

”Förstärkts med en kniv”

Åtalet omfattar sex olika händelser där ett genomgående tema ska ha varit att 25-åringen hotat kvinnan med kniv.

– Dessa hot bör bedömas som grovt olaga hot eftersom hoten förstärkts med en kniv, menar åklagare Anna Lundberg.

I de flesta av punkterna beskrivs också hur mannen på olika sätt har misshandlat kvinnan.

Det handlar om slag mot huvudet och benen, att han dunkat hennes huvud mot golvet och tagit strypgrepp runt hennes hals. Vid flera tillfällen har han även hotat att döda kvinnan.

Åklagare Anna Lundberg: Varje gärning har varit ett led i en upprepad kränkning av målsägandens integritet och varit sådana att de kunde förväntas allvarligt skada hennes självkänsla.

Misshandeln och det grova olaga hotet den 28 november, som innebar att mannen polisanmäldes, beskrivs av åklagaren så här:

– Han har slagit henne i ansiktet och på huvudet, hotat henne genom att rikta en kniv mot henne och göra uttalanden att han skulle döda eller skada henne och hennes vänner samt att han måttat slag och sparkar mot hennes ansikte. Våldet har inneburit smärta, blåmärke runt ena ögat och bulor i huvudet.

I samtliga polisförhör så har den 25-årige mannen förnekat de allvarliga anklagelserna.

undefined
Både i polisförhör och vid häktningsförhandlingen så har mannen förnekat brottsmisstankarna.

Förutom brottsoffrets berättelse så hänvisar åklagaren också till flera vittnen som ska höras vid rättegången som stödbevisning om vad vittnena sett av målsägandens skador och vad hon berättat om det hot och våld hon utsatts för.

Rättsintyg och fotografier på skadorna kring händelsen den 28 november samt fotografier av knivhugg i en vägg ingår också i bevisningen, likaså fotografier av 25-åringens händer när han hade gripits av polisen.

FAKTA/GROV KVINNOFRIDSKRÄNKNING

Brottsrubriceringen riktar sig mot upprepad och systematisk brottslighet som misshandel, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande, olaga tvång, överträdelse av kontaktförbud och skadegörelse.

Syftet är att se de samlade gärningarna som en helhet som inte var för sig behöver bedömas som grova brott, men där man sammantaget bedömer gärningen som grov.

Det avgörande för att döma en person för grov kvinnofridskränkning  är att handlingarna tillsammans har utgjort en upprepad kränkning av kvinnans integritet och varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla.

Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning är nio månaders fängelse.

UTSATT FÖR HOT OCH VÅLD? HIT KAN DU VÄNDA DIG:

Polisen: 11414 (eller 112 om det är ett pågående brott).

Socialtjänsten i Skellefteå 0910-735000 eller i den kommun där du bor.

Guldstadens kvinnojour Skellefteå: 0910-15003.

Kvinnofrid Skellefteå: 020-616060.

Jonas blev ett viktigt stöd för Katarina: ”Hon vågade möta ex-sambon i rättssalen” Ny artikelserie i Norran: Därför sätter vi brottsoffren i centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!