Rivningarna började i mitten av januari och ska vara helt klara den sista april.
Än så länge har det gjorts selektiv rivning invändigt, av sju medarbetare på Delete. Om någon veckan ansluter också grävmaskinen för ta tak och väggar.
Byggnaden ska sorteras med olika material var för sig. Det som tagits bort är element, sanitetsporslin, elkablar, innertak, gipsplattor, golvmattor, skåp och annan inredning samt all utrustning i köket. Allra sist innan grävmaskinen kommer tar man bort fönstren.
Rivningsmaterialet ligger i sorterade högar inne på golven. Allt behöver inte köras ut med kärror, utan man väntar till grävmaskinen gjort hål i väggen, så kan den lyfta ut materialet till den rätta containern.
Teckningar kvar
Det är en sorglig syn att besöka ett hus under rivning. Det är sådan ödeläggelse, och mitt i allt finns spår kvar av det som varit. Här och var hänger fortfarande elevernas teckningar på väggarna, och matsalen har kvar sina glasväggar där elever gjort sina handavtryck i färg.
Även om många av våra läsare säkert har fina barndomsminnen från skolan, finns det också personer som har sämre relation till byggnaden. Det var problem med inomhusmiljön i flera år, och detta blev också anledningen till att man hittade lösningen med en annan skola (Lejonströmsskolan) och kunde besluta om rivning.
Kanske ruttna syllar
Än så länge har man under rivningen inte hittat någon förklaring till miljöproblemen.
– Men det kan hända att de hittas när väggarna tas bort, säger Fredrik Nilsson, fastighetschef på Skellefteå kommun.
– En teori har varit att syllarna närmast ytterväggarna kan vara ruttna, det är träbjälkar som ligger närmast betongplattan.
Trots att skolan snart har stått tom i två år har den inte rivits. Det beror på skyddsrummen som ligger under gympahallen.
– Vi ansökte om att få riva dem, men myndigheten för skydd och beredskap sade nej. Så de ska vara kvar och över dem ska vi bygga ett förråd, säger Fredrik Edlund som är kommunens byggprojektledare.
Nya förskolan
Bygget av förskolan ska börja 1 juni. Den blir i två plan och ska ligga på samma plats som skolans huvuddel. Den får sex avdelningar.
– Den är för Mobackens nuvarande behov, och innebär att vi kan avveckla och sälja enavdelningsförskolor, säger Fredrik Nilsson.
Kommunen har planer för ett nytt bostadsområde väster om Mobacken.
– Men vi kan inte bygga i växten för ett behov som vi inte vet kommer. Blir det ett stort behov i det nya området så gör man nog en särskild förskola där, säger han.
– Den här tomten passar bra för sex avdelningar, vi ska ju också ha plats för utemiljö, tillägger Fredrik Nilsson.
1 december 2020 kan den nya förskolan tas i bruk. Då kommer barnen tillbaka, även om de nu blir av en yngre sort.