Norrbotniabanan byggs genom deras hus: ”Det är skönt att få veta”

På tisdagen presenterade Trafikverket det nya förslaget till dragning av Norrbotniabanan genom Skellefteå. En del boende kan starta processen att acceptera att deras hus kommer att rivas. För andra innebär det fortsatt ovisshet.

Ringarna visar de drabbade fastigheterna. Kartan ska läsas från norr till söder och den blivande järnvägen markeras med blå och vit linje. Den gamla banan är markerad med en svart linje och röda kryss.

Ringarna visar de drabbade fastigheterna. Kartan ska läsas från norr till söder och den blivande järnvägen markeras med blå och vit linje. Den gamla banan är markerad med en svart linje och röda kryss.

Foto: Trafikverket

Skellefteå2019-11-21 11:34
undefined
Linda Hedmans hus är från början av 1900-talet och var tidigare skola. Det ligger på en höjd strax ovanför där järnvägen föreslås byggas.

En nyhet som presenterades vid informationsmötet var att banan föreslås att ligga längre från älvkanten än det först var tänkt.

Boende tvingas flytta och vägar görs om

Det innebär att ett ganska stort antal fastigheter från Södra Tuvan och genom Risön, Tuvan och Hedensbyn berörs. Enligt Trafikverket kan ett 20-tal hus behöva lösas in då de hamnar under rälsen. Men fastighetsägare med hus intill banan kan också påverkas. Där råder dock vissa oklarheter då Trafikverket inte har gjort bullerberäkningar än.

Nya idéer om utvecklingen vid lasarettet

När man åker genom hela området blir det tydligare än på översiktskartan hur många bostäder och andra hus det är som kommer i rälsens väg – hamnar nära banan. Det handlar om flera bostadshus, Västerbottensgårdar, två kyrkobyggnader och andra byggnader.

Linda Hedman bor på Hedtorpsgatan vid Hedensbyn. Hon tycker processen har varit jobbig.

– Det värsta är att inte veta något, säger hon.

undefined
Ringarna visar de drabbade fastigheterna. Kartan ska läsas från norr till söder och den blivande järnvägen markeras med blå och vit linje. Den gamla banan är markerad med en svart linje och röda kryss.

Fortfarande oklart

När samråden drog igång för två år sedan fick de veta att alla i området kunde drabbas. I våras fick de veta att det fanns alternativa linjer.

– Vid tisdagens samråd fick vi veta att banan inte går genom vårt hus men strax intill, säger hon.

– Men det är fortfarande oklart om vi kan bo kvar på grund av buller, säger hon.

Hon har också fått veta att Trafikverket köper fastigheterna när de börjar gräva och det lär dröja åtminstone till 2024.

Det gäller att gilla läget. Alla vill ha banan.

– Hur ska man tänka under tiden, innan vi fått definitivt besked. Ska vi renovera huset, ska vi bygga en altan? Det finns ingen trygghet.

Linda Hedman vill gärna bo kvar.

– Det är ett unikt ställe intill älven. Vi bor på landet men det är ändå jättecentralt, säger hon.

Det är inte första gången som huset varit hotat. Kommunen ville köpa det 1989 för att göra industrimark på området. Linda Hedmans föräldrar sade nej då. Men många andra hus såldes och revs i området. När de köpte huset 2004 blev de också avrådda av kommunen. Det har alltså funnits en osäkerhet kring husets framtid under ganska lång tid.

– Jag är ambivalent till hela processen kring bygget av Norrbotniabanan. Det är klart att man måste in med banan. Det har jag förståelse för. Och det är förstås bra med samråd. Trafikverket är trevliga, duktiga och har intresserat sig för det vi fört fram. Samtidigt kunde man önska att det de presenterade var mer klart så att man slapp sväva i ovisshet så länge, säger hon.

Hon pekar ner mot grannens garage.

– Där ungefär kommer banan.

Det handlar inte om mer än 30–40 meter uppskattningsvis.

Blev förvånade

Christina och Eric Forslund på samma gata fick däremot besked om att järnvägen kommer att gå precis över deras hus, där de bott sedan 1996.

– Jag brukar säga att vi bor mitt i stormens öga, säger Christina Forslund och syftar på vägarbetet vid den blivande rondellen vid Svedjevägen alldeles intill deras hus.

Deras reaktion på beskedet var först förvåning.

– Vi trodde järnvägen skulle gå nere vid det befintliga spåret, säger Eric Forslund.

Trots att det inte kommit ett beslut i frågan räknar de med att planen kommer att stå sig.

– Jag känner framför allt att det är skönt att få veta. För mig var det viktigast att få ett besked, säger Christina och får medhåll av Eric.

– Det gäller att gilla läget. Alla vill ha banan, säger han.

Att flytta huset ser de som uteslutet.

Hur tänker ni kring att ni kanske bara har några år kvar i huset?

– Penslarna lämnar vi. Det blir inga renoveringar. I dag är jag glad att jag inte pysslat så mycket. Jag kan förstå andra som lagt ned sin själ i renoveringar och trädgård. Det måste kännas, säger Christina Forslund.

De konstaterar att de kommer att ha tid att processa saken.

– Det här händer inte i morgon. Först 2022 blir det förmodligen mer konkreta diskussioner med markägarna, säger Eric Forslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!