– Personal hänvisar ofta uppåt och vill att vi ska prata med chefer istället. Ibland säger de att de är rädda för bestraffningar. Det här märks särskilt inom Skellefteå kommun samt på vissa håll inom vården.
Chefredaktör Marcus Melinder föreslog att Norran borde gå ihop med övriga mediehus i Västerbotten för att göra en gemensam enkät.
– Vi kontaktade de övriga medierna och det visade sig att de har samma uppfattning, att det här är ett problem.
På lägre nivåer
Malin Christoffersson säger att de höga cheferna i kommunen ofta brukar poängtera att anställda har meddelarfrihet.
– Men sedan händer något när man kommer till mellancheferna och andra personer lägre ner i hierarkin. Kanske för att de också är rädda.
Anställda i offentlig sektor - bara hälften vågar tipsa om missförhållandenRöster från verkligheten – de fackliga berättarOm rädslorna är befogade eller överdrivna vet hon inte.
– Men även om rädslorna är överdrivna så är de ett problem, eftersom folk inte vågar prata.
Ser ni att rädslorna kan bero på könsroller?
– Till viss del verkar det så. Vi märker ofta att kvinnor i kvinnodominerade yrken gärna vill skicka fram en man om det ska framföras kritik.
– Men detta har ändå blivit bättre och fler kvinnor vågar ta plats numera.
Hög tid att prata om tystnadenLars Eriksson: Bryt tystnaden – låt din röst bli hördSaknas kunskap
När det gäller enkätens resultat säger hon att det var ungefär som väntat.
– Det är tråkigt att se att så många inte känner till meddelarfriheten. Det borde ha varit 100 procent som svarat ja där.
Genom den här serien vill hon och de övriga medierna lyfta frågan.
– Vi vill ju inte ha ett censurerat samhälle, utan vi vill att folk ska våga prata med media. Det är en fråga om demokrati, säger Malin Christoffersson.