Norran presenterar väljarnas hjärtefrågor i vår

Den nionde september i år är det val. För första gången satsar Norran på att göra en egen väljarundersökning lokalt.

Norrans chefredaktör Marcus Melinder.

Norrans chefredaktör Marcus Melinder.

Foto: Leif Andersson

Norra Västerbotten2018-03-10 08:15
undefined
Norran ville ta reda på vilka frågor som berör väljarna i området mest.

Men det handlar inte om hos vilka partier väljarnas sympatier ligger utan om vilka frågor som är viktigast och hur kommuninvånarna ställer sig till en rad påståenden.

undefined
Norrans chefredaktör Marcus Melinder.

Varför gör Norran detta?

– Det kommer att komma en uppsjö av opinionsundersökningar, men ingen så lokal som den här. Vi vill ta reda på vad människor som bor i spridningsområdet tycker i ett antal frågor som är relevanta inför valet, exempelvis trygghets- och framtidsfrågor, säger Norrans chefredaktör Marcus Melinder.

Hur kommer materialet att användas?

– Utifrån svaren planerar vi att göra journalistik och belysa de olika politikområdena i artiklar och reportage. Vi vill använda resultaten för att presentera genomarbetat och kvalitativt innehåll som man kan lita på. Det är också därför vi har valt ett väletablerat opinionsinstitut, säger han.

Undersökningen har gjorts i Skellefteå, Malå och Norsjö. Redan nu kan Norran avslöja att resultaten skiljer sig något åt i kommunerna. Resultaten levererades för någon vecka sedan.

Du har tagit del av dem. Vad är din spontana reaktion?

– Över lag finns en betydande framtidstro. Många är positiva till sin hembygd och kan rekommendera andra att flytta hit. Intressant är även att resultaten skiljer sig från undersökningar på riksplanet när det gäller rangordningen av viktiga valfrågor.

Nicklas Källebring, opinionsanalytiker vid Ipsos bekräftar den bilden:

– Det finns en del viktiga frågor som sticker ut. Bland annat siffrorna kring frågor om flyktingar och kriminalitet. Kriminalitet tar sig inte in på topp tio när det gäller valfrågor. Och över lag verkar folk vara nöjda och trygga i området. Mitt intryck är att det här är en relativt välmående del av Sverige .

Om undersökningen

Gjordes via fast och mobil telefoni.

Kommuninvånare över 18 år har intervjuats i Malå, Norsjö och Skellefteå.

Urvalet har gjorts slumpmässigt och stratifierat på kommunens befolkningssammansättning. Detta har gjorts för att kommunerna ska bli jämförbara även då befolkningarnas storlek skiljer sig åt.

Intervjuerna genomfördes under februari 2018.

Tusen personer intervjuades, varav 500 i Skellefteå och vardera 250 i Norsjö och Malå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!