När föräldrar i förra veckan uttalade sig mot den nya lösningen kritiserades kommunen för att bara gå efter ekonomi.
Men det påståendet stämmer inte, det är inte billigaste alternativet man valt.
Det mest ekonomiska fram till år 2035 är faktiskt det som föräldrarna vill ha. Alternativet barn- och grundskolnämnden beslutat är det näst billigaste.
Förslagen
Så här ser ekonomin ut enligt den utredning som gjorts:
Alternativ 1.Beslutades för några år sedan, och som föräldrarna vill hålla fast vid. Sjungande Dalens skola behålls. Mobackenskolan renoveras och behålls: Total investeringskostnad 85-92 miljoner. Vinsten på 98 miljoner, fram till 2035.
Alternativ 3.Nya beslutet av barn- och grundskolenämnden. Båda skolorna läggs ner. Mobacken rivs, Sjungande Dalen blir annan kommunal verksamhet. Brännanskolan blir barnens skola samt har förskola: Total investeringskostnad 91-99 miljoner. Vinst på 89 miljoner fram till 2035.
Båda alternativen är jämförda med att man "gör ingenting" och behåller baracker på Mobackenskolan.
Båda lösningarna handlar om barn från förskoleklass till trean.
I investeringen ingår ombyggnader av lokaler, försäljning av överblivna hus eller rivningar, samt förbättrad trafiksäkerhet.
Oro för möglet
På lång sikt är alltså föräldrarnas förslag det man tjänar mest på.
Varför väljs då inte det?
– Det handlar om oro för att Mobackenskolan ska fortsätta att ha problem, säger fastighetschef Fredrik Nilsson. Kalkylen bygger på en renovering och att det räcker. Vi tror att vi får till det bra, men erfarenheten visar att det lätt kan komma fler problem när de väl har börjat.
– Blir det så faller kalkylen och kostnaderna ökar.
– Ännu ett argument är att Brännanskolan har ett överskott av klassrum. Det är en fördel om området växer, vilket det väntas göra. Det är bostadsområden på gång bland annat på Myckle Såg.
Fler barn ryms på Brännan
– Skulle gamla förslaget genomföras blir det inga ytor att växa på någon av skolorna. Kalkylen bygger på att Sjungande Dalen slutar ha extra lokaler uppe på Klockarhöjden. Mobackenskolan fylls av en förskola när fyran och femman flyttar till Kaplan, säger Fredrik Nilsson.
– Båda skolorna skulle alltså bli fulla på en gång. Sedan står vi där och har inga möjligheter.
Handlar det om att ni behövde fylla Brännanskolan med något?
– Nej, den har så pass attraktivt läge. Det hade inte varit något problem att avyttra den.
Ansvar för hälsan
Frågan går också till Maria Marklund, ordförande i barn- och grundskolenämnden.
Varför väljer ni inte det billigaste förslaget?
– Det handlar om miljöproblemen på Mobackenskolan. De blir bara värre, och vi kan inte ta på vårt ansvar att ha lärare som måste jobba där år efter år. Även elevernas hälsa är förstås viktig. Därför vill vi inte satsa mer på den skolan, det är för stor risk att besvären blir kvar. I det läget är inte ekonomin det viktigaste.
Vi vill inte satsa mer på Mobackenskolan, problemen med miljön är för stora.
Nya förslag om skolorna: Mobacken och Sjungande Dalen läggs nerSå säger föräldrar om nedläggningen av skolorNedlagd skola i Skellefteå ska rivasFler politiker stöder Brännanskolan-linjenFöräldrar försöker stoppa skolförslag