En kortare version av insändaren har publicerats i Norran, pappersupplagan.
I samband med den tidigare folkomröstningen av centrumbron så beställde kommunens samhällsbyggnad- planeringskontor, tre olika expertutredningar inom området hållbar stadsplanering. Alla de tre utredningar avrådde ifrån byggandet av en centrumbro som den planerade. Med eftertryck så påpekades de högst olämpliga i att leda in ytterligare trafik in i stadskärnan.
Experternas väldigt klara och tydliga analys var att det egentligen inte rådde något större trafiktryck i stadskärnan och att det därmed inte heller fanns något avlastningsbehov, som kommunen angett som huvudanledning till byggandet av centrumbron. De tre utredningarna pekade också på att förslaget med brobygget var ett tämligen otidsenligt sätt att planera centrumbebyggelse när det kommer att öka trafikintensiteten och försämra stadsmiljön istället för tvärtom.
Så då blir frågan, ser eller har den socialdemokratiska majoriteten och andra som stöder beslutet kunskaper eller insikter som dessa experter inte har och modet att dessutom gå emot folkviljan eller är man bara dumdristiga och oansvariga i sina ambitioner att leka storstad och så uppfyllda av målet att nå 80 000 invånare att man bortser ifrån, både fakta och sitt ansvar, att bygga hållbart och tryggt ur miljö- och kostnadsskäl.
Är det rimligt att man i en kommun där de kommunala kostnaderna per invånare redan idag är 19 % över rikssnittet bara gasar på? Visst, vi behöver bli fler innevånare för att klara skatteunderlaget i framtiden, om inte annat och lite humoristiskt för att matcha den kommunala kostymen, som den ser ut i dag så borde vi redan vara 85 000 innevånare för att antalet kommunalt anställda skulle ligga på rikssnitten i förhållande till invånare.
Skellefteås starka och mångåriga S majoritet brukar i alla sammanhang försvara ifrågasatta kommunala utgifter vare sig investeringar eller konsumerande med att vi har råd och hänvisa till kommunens goda och stabila ekonomi. Förvisso och i alla fall i historisk mening en sanning.
Men tittar man på ryggraden i kommunens ekonomi, lika med Skellefteå Kraft, så är deras balansräkning idag förhållandevis högt belånad i förhållande till avkastningen och kanske inte den kassako som beskrivs.
Och hur ser det egentligen ut om man tittar framåt. Kommunen ikläder sig i dag historiskt stora investeringar och nu så tvingas kommunen lånefinansiera för att klara investeringsprogrammen, bron ej inräknad.
Många av investeringarna är helt nödvändiga, som vattenförsörjning och i alla fall många av satsningarna inom skolområdet. Det är förmodligen också så att Skellefteå kommun har utrymme för rimliga investeringar inom kulturområdet men kulturhus med lyxhotell, centrumbro som enligt sakkunniga experter knappast behövs, liksom diverse annat tveksamt, som nytt badhus i Skelleftehamn i en kommun som redan har en badhuskapacitet långt utöver någon annan kommun i det här landet.
Nej! Frågan känns allt mer berättigad. Och jag vet att jag inte är ensam som anser att kommunledning och den politiska majoriteten inte agerar ansvarfullt med sina beslut utan kommer att vältra över en orimligt stor skuld och skattebörda till kommande generationer.
Anders Nilsson, Kåge
Lorents, det här var inte snyggt sköttSläppte politisk bomb – bron ska byggas