”Mobacken sköts som övriga kommunala bad”

De ansvariga på fritidskontoret håller inte med om att Mobackenbadet har förfallit och hänvisar till att de följer den aktuella vattendomen.

Hans Pettersson, avdelningschef på fritidskontoret.

Hans Pettersson, avdelningschef på fritidskontoret.

Foto: Hans Pettersson, avdelningschef på fritidskontoret.

Samhälle och välfärd2015-08-28 07:00

1984 tog Skellefteå kommun över ansvaret för badet. Hans Pettersson är avdelningschef på fritidskontoret. Han säger att det finns en vattendom från 1960-talet som kommunen går efter.

– Det skickades in skrivelser till länsstyrelsen för några år sedan som ifrågasatte om vi följde vattendomen. Då fick vi påbackning på två saker, dels cementplattorna på botten och den brygga vi hade plockat bort. Vi plockade bort bryggan efter dykolyckan i Burträsk 2001 då en ung man blev förlamad för att vi inte ansåg att det var säkert. Det är bara Falkträskbadet som har en brygga i dag. Det är vattendjupet som avgör och det är helt enkelt för grunt på Mobackenbadet. Länsstyrelsen höll med om det. Detsamma gäller hopptornet som fanns förr, säger han.

Skulle man inte kunna höja vattennivån så att det blir möjligt att anlägga en brygga?

– Badet är utformat på det sättet för att utloppet av vatten ska fungera. Ska man ändra vattennivån måste vi göra badet djupare genom att gräva och det finns inte med i planerna, säger Hans Pettersson.

Anser ni att badet har fått förfalla?

– Nej, det vet jag inte. Vi kör enligt vattendomen och har städning och daglig tillsyn. Det tas också kontinuerligt vattenprover. Mobacken sköts som övriga kommunala bad.

Har ni några planer på att rusta upp där?

– Nej. I höstas gjorde vi en stor röjning i området och lagade staketet. Nyligen bytte vi också rör för tillströmningen av vatten, säger Hans Pettersson.

Det är vattendjupet som avgör och det är helt enkelt för grunt på Mobackenbadet.

undefined
Hans Pettersson, avdelningschef på fritidskontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!