– Det har varit en anstormning till oss inom unga vuxna under de senaste åren. Inflödet till unga vuxna har varit nästan lika stort som det till våra båda två vuxenmottagningar tillsammans. Vi har haft svårt att hinna med, säger avdelningschef Anna Fällman.
De vanligaste diagnoserna som personer söker för är depressioner, ångest, trauman, neuropsykiatriska diagnoser samt missbruk
– Missbruk förekommer också över lag oavsett vad man söker för, säger Anna Fällman.
Lars Hellgren, avdelningschef vid beroendeenheten, berättar att 20–30 procent av de som ligger på en psykiatrisk avdelning har haft ett missbruk. Inom beroendevården har minst hälften psykiska problem. En del personer självmedicinerar sitt dåliga mående och får därmed fler symtom och problem.
Och vid beroendeenheten, som i huvudsak riktar sig till vuxna, märker man hur ökningen hos dem som kommer underifrån.
– Därför är det så viktigt att fånga upp ungdomarna i tid. Skaffar man sig ett allvarligt missbruk som ung och har det med sig in i vuxen ålder blir det svårare att behandla, säger Lars Hellgren.
De räknar upp flera typiska skadeverkerkningar av narkotikamissbruk, i synnerhet cannabis. Ångest, depression, en tröghet i tankeförmågan, sämre minne, svårigheter att lära nytt, förvirring och även psykotiska inslag.
– Fler kommer in med drogutlösta psykoser i dag än tidigare, säger Lars Hellgren.
Samtidigt som unga vuxna jobbar för fullt för att hjälpa ungdomar som har missbruk pekar de på att det finns vissa brister inom vården. För dem över 18 år finns en väl utvecklad samverkan med kommunen kring missbruksvård via Klara öppenvård bland annat. Men för dem i åldrarna 10–18 är det sämre. Där saknas samverkansprogram.
– Samverkan är det som är framgångsrikt när det gäller missbruk, säger Cecilia Högdahl.
– Jag vill efterlysa en satsning, så mycket det bara går för att bromsa utvecklingen hos unga, säger Anna Fällman.
Deras gemensamma fokus ligger därför på upptäckt. Missbruk gömmer sig ofta bakom depression och ångest.
– Därför är det så viktigt att lyfta frågan kring missbruk – vi frågar upp och försöker fånga missbruket, säger Cecilia Högdahl, avdelningschef vid beroendemottagningen.
– Vi vill fånga fler och tidigare. En del som kommer till oss har börjat missbruka i 13-årsåldern och när de kommer till oss är de 18 och har kommit långt i sitt missbruk, säger Anna Fällman.
De tror att de siffror som presenteras i kommunens kartläggning är i underkant, ganska rejält.
– Jag tror vi kan ha dubbelt så många individer som missbrukar än de 69 som noterats i kartläggningen från hälso- och sjukvården.
Även de efterlyser en enklare väg till urinscreening för att upptäcka missbruk. Att skicka dem till beroendeenheten för provtagning är inte optimalt.
– Man måste ha med sig barnperspektivet. Samtal är en jätteviktig del av arbetet med unga. Första mötet är otroligt viktigt, säger Lars Hellgren.
– Jag har svårt att förstå varför man inte löst frågan med urinscreening än, säger Anna Fällman.
Det är högt tryck på unga vuxna. De psykiatriska avdelningarna behöver stänga vårdplatser på grund av personalbrist. Hur ser ni på utvecklingen?
– Vi får inga ökade resurser och det är svårt att rekrytera personal. Det kommer att krävas ännu mer samverkan mellan olika instanser i samhället för att stävja missbruket, säger Lars Hellgren.
– Det krävs att politikerna tar tag i det här. Vad kan kommun och landsting göra för att möta upp de stora behoven? säger Anna Fällman.