Den så kallade vägslitageskatten, eller kilometerskatten som den brukar kallas, är en het potatis i Norrbotten. Framförallt har utredningen som regeringen har tillsatt kallat till oro bland norrbottniska näringsidkare. Åkerinäringen och skogsnäringen har varit särskilt rädda för att en skatt ska slå hårt mot länet. Den senaste uppgiften är att regeringens utredare under ett seminarium ska ha nämnt siffrorna tio till tolv kronor per mil.
Landsbygden kommer att drabbas, menar somliga. Men det här slår landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) tillbaka mot i en intervju med Norrbottens-Kuriren.
– Grunden till varför man tittade på det här har för det första att göra med att vi måste flytta över transport till järnväg och sjöfart till större utsträckning än i dag. Det har att göra med miljö och klimat. Bara titta på förra året, i Arktis – i november var det 20 grader varmare där än normalt. Det är otvetydigt något som håller på att hända. Vi måste göra något för klimatet, säger Bucht.
För det andra, menar Bucht, håller utländska åkare på att slå ut svensk åkerinäring.
– De kör med slitna bilar som inte alls är miljövänliga. De tankar utländsk diesel med dubbel tank och lämnar inte en krona till Sverige, medan våra åkare har moderna bilar med miljövänlig diesel. Det här är inte hållbart i längden, att vi tappar svensk åkerinäring.
Sen är det så: Något förslag till beslut finns inte ännu. Det är fortfarande bara en utredning – och norrbottniske landsbygdsministern menar att landsbygdsproblematiken kommer att finnas med vid ett eventuellt förslag.
– Jag utgår ifrån att det kommer att belysas och att vi har förslag på att det kan se väldigt olika ut, beroende på vilken typ av fordon man kör. Om det är ett miljövänligt fordon, om det finns järnväg i området, om det finns en hamn i närheten. Jag utgår ifrån att den utredningen ska belysa de här sakerna.
För Sven-Erik Bucht vet hur det ser ut i länet.
– Förbättringen av miljön eller förbättringen av konkurrenssituationen för svensk åkerinäring ska inte landsbygden betala, inte heller skogsnäringen eller jordbruket. Jag vet ju att det inte går någon järnvägsräls till jordbruket, det finns ingen hamn vid skogsskiftet. Det är klart att man då inte kan flytta över den typen av transporter till sjöfart eller järnväg.
– Jag lovar att jag kommer att bevaka de här frågorna, meddelar Bucht.
Herman Öberg/ Norrbottens-Kuriren