Mitt i den svenska välfärden lever många gamla och sjuka med undernäring. De får för lite mat, fel slags mat eller, som på Annagårdens äldreboende i Skellefteå, oaptitlig mat. Bilderna på det brända fläsket som skickades dit har valsat runt i media.
Läs mer: Äldreboende serverade bränt fläsk – personal: ”Inte första gången det händer”
Vilken anledningen än må vara – dålig råvara, dålig tillagning eller för varma värmeskåp som bränt fläsket under transporten – får det inte gå till så här. De boende på Annagården betalar för en produkt och som köpare har de all rätt i världen att ställa kvalitetskrav på vad de köper.
Det kan säkerligen alla hålla med om.
Läs mer: Måltidschef om fläsket: ”Överlag inget stort problem”
Det brukar ju heta att en gång är ingen gång medan två gånger är en gång för mycket.
Enligt personalen på Annagården, som Norran talat med, är det förkolnade fläsket ingen engångsföreteelse. Vissa dagar får boendet för mycket mat, andra dagar för lite, vissa dagar är maten som kommer dåligt kokt, de gamla klagar.
Håller inte maten måttet äter de äldre för lite, och äter de äldre för lite riskerar de att bli undernärda, och blir de undernärda förtvinar musklerna, de inre organen påverkas, immunförsvaret försvagas, skelettet urkalkas och man förlorar snabbt både rörlighet och balans.
Notan för sjukvården riskerar att bli kostsam.
Enligt Elisabet Rothenberg, chefsdietist vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är samhällskostnaderna för den här typen av undernäring lika stora som för övervikt och fetma. Och enligt Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik vid Umeå universitet, riskerar 15 000 äldre i Sverige att svälta ihjäl på grund av undernäring. Det är siffror som talar sitt tydliga språk.
Trots att mycket hänt sedan professor Björn Isaksson i början av 1980-talet aktualiserade att undernäring var vanligt bland äldre har det uppenbarligen inte hänt tillräckligt mycket. Att de äldre på Annagården nästan varje dag klagar på maten borde få varningsklockorna att ringa hos både måltidsansvariga på kommunen och på restaurang Arom som lagar maten. Sambandet mellan kosthållning och hälsa borde inte vara okänt för kommunala beslutsfattare och tjänstemän.
Men personalen på äldreboendet upplever att ingen lyssnar.
Det ska vara förenat med välmående och värdighet att bli äldre i Sverige. Så är det nu inte, inte alltid i varje fall. Vårdskandalerna har varit en tragisk följetong under senare år. Lådor med kall och i mångas ögon oaptitlig mat har blivit allt vanligare inom hemtjänsten och på Annagården lever inte den mat som serveras upp till de boendes önskemål och krav.
Vad det ytterst bottnar i är en skriande brist på medmänsklig hänsyn när det gäller hur vi i Sverige tar hand om våra äldre och sjuka.