Med smak från världens gator

Nu har Erik Brännström, Den vilda kocken, släppt sin andra kokbok, en bok som bjuder på smaker från hela världen. ”Street food ska vara lustfyllt och med mycket smak”, säger kocken och författaren.

I närmare två och ett halvt år har kocken Erik Brännström jobbat med sin nya bok.

I närmare två och ett halvt år har kocken Erik Brännström jobbat med sin nya bok.

Foto: Lars Eriksson

Kultur och Nöje2018-10-22 08:15
undefined
Erik Brännström har gett ut en bok om street food med smaker från stora delar av världen.

Arbetet har pågått i nästan två och ett halvt år, men nu är den klar – Erik Brännströms bok Street Taste.

– Första kapitlet i min första kokbok, som kom ut för elva år sedan, handlade om street food. Lite lustigt att det fanns med redan då. Vissa av recepten har följt mig i trettio år, säger Erik Brännström.

Boken tar med läsarna på en världsomspännande matresa, en resa med fokus på den folkliga matkulturen som frodas längs världens alla gator.

– Det som kännetecknar äkta street food är att den ska kunna köpas vid gatan, vara lätt att hålla i och ska smaka mycket. Visserligen ska det gå fort att tillaga, men man slarvar inte och det ska vara kärlek i maten.

undefined
I närmare två och ett halvt år har kocken Erik Brännström jobbat med sin nya bok.

Smakerna som han har samlat på sig under sina resor tar han med sig hem och lagar bland annat över öppen eld på villatomten i Skellefteå. Street food är något som kocken Erik alltid har gillat, både att både laga och äta.

– Jag har plockat och mixat bland alla smaker. Maten i London har varit en stor inspirationskälla.

Bilderna i boken, som både visar mat och miljöer, är tagna av fotografen Åsa Dahlgren som har sina rötter i Skellefteå. Det som skiljer den här boken från många andra kokböcker är just miljöerna som speglar gatans matkultur, men även att allt känns genuint och inte så tillrättalagt.

– Det kan vara lite skitigt och kantstött, precis som det är i verkliga livet.

Erik bjuder inte bara på recept som de allra flesta kan laga utan även små hemligheter som gör att smakerna plockas fram.

– Många kokböcker berättar inte riktigt allt och döljer de där sista knepen. Jag tycker det är viktigt att föra vidare kunskap och jag vill inspirera människor att laga street food.

Just nu driver Erik ingen restaurang utan jobbar framför allt som konsult åt andra företag inom livsmedelsindustrin, men drömmen lever om en egen restaurang i Skellefteå. En restaurang där mat från boken kan dyka upp.

– Jag skulle vilja ha ett riktigt lunchhak med street food och mycket rökt mat, det hade varit kul.

undefined
Eriks specialrecept för Norrans läsare: halstrad lax kryddad med wasabi och sesam som toppas med hjortron.

Eriks specialrecept för Norrans läsare

Ingredienser:

400 gram lax av hög kvalité.

1 matsked wasabi och sesam-kryddmix.

Hjortronsås:

100 gram hjortron.

2 deciliter honung.

1 tesked salt.

1 matsked crema di balsamico-vinäger.

4 matskedar färskost.

Gör så här:

Blanda hjortron, honung, vinäger och salt i en bunke, låt stå framme en stund före servering.

Krydda laxen med kryddmixen.

Halstra fisken snabbt i en torr stekpanna eller på en varm grill.

Lägg färskosten i små klickar på serveringsfatet.

Skär laxen och lägg den på färskosten.

Servera med hjortronsåsen och garnera med dill eller någon annan trevlig ört.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!