Han hade samma funktion när historien kring familjen började rullas upp. Just nu aktualiseras den i samband med en granskning som SVT har gjort . Den visar att 150 barn i Sverige har farit illa på grund av att socialtjänsten gjort fel. Antingen har de agerat fel, eller inte agerat alls. I granskningen framgår också att det vanligtvis handlar om bristande kompetens eller brist på resurser. Ett av fallen som granskats rör en flerbarnsfamilj som då var bosatt på en ort i Skellefteå kommun.
I det fallet, som Norran tidigare vid upprepade tillfällen skrivit om, dröjde det tre år, efter den första orosanmälan, innan barnen fick hjälp och omhändertogs.
Larmade redan 2012
Vid rättegången mot mamman kom det fram uppgifter om att barnen utsatts för misshandel från sommaren 2011 och fram till våren 2015, då polisen fick kännedom om misstankarna mot mamman. Vid rättegången berättade också ett av barnen att hon larmat, dels till en granne, dels till en skolkurator. Denne kontaktade socialtjänsten i Skellefteå. Det var 2012, men efter samtal med det barnet och besök i det aktuella hemmet valde socialtjänsten att inte gå vidare. Enligt SVT pratade socialtjänsten inte heller, vid det tillfället, med de andra barnen i familjen.
Mamman i familjen dömdes senare för grov fridskränkning och misshandel till fängelse i två år. Hon erkände att hon slagit ett av barnen vid ett tillfälle. I övrigt nekar hon till brott.
Pär Åhdén säger att han är självkritisk och tycker att socialtjänsten borde ha gjort mer direkt.
– Vi fick in en anmälan 2012 och följde våra rutiner. Vi gjorde en utredning, pratade med anmälare och mamman och vi hade inte underlag för att göra mer.
Det framkommer i SVT:s granskning att mamman, vid socialtjänstens hembesök efter orosanmälan 2012, verkade väldigt mån om sina barn och att hemmet var i perfekt skick. Bidrog det till att ni valde att inte gå vidare?
– Ja, det stämmer nog.
Kategoriserar ni familjer utifrån hur ett hem ser ut?
– Nej, det är inte så men det är klart att det är en helhetsbild och är det illa på något sätt i hemmet, så kanske det understryker att det finns någonting som vi behöver oroa oss för.
I SVT:s granskning framgår det också att ni, vid orosanmälan som gjordes redan 2012, inte pratade med alla barnen i familjen?
– Det har hänt jättemycket på sju år då vi utreder barn och våld i familjer. Med facit i hand så skulle vi ha gjort mer, men utifrån utredningen så beslutade vi att inte göra mer och med facit i hand så var det fel beslut, men vi har aldrig facit då vi utreder. Det har vi ju i dag.
Vad tycker du att ni skulle ha gjort mer 2012?
– Vi skulle ha pratat med alla barn då. Framförallt det. Det var ju skolan som kom med anmälan så vi pratade ju med skolan.
Har ni ändrat era rutiner sedan dess?
–Vi har ändrat många rutiner internt hos oss och vi har ganska mycket ny lagstiftning när det gäller just det här med barn och våld. I dag ska vi göra en omedelbar skyddsbedömning, det fanns inte då. Då det gäller familjer och våld så ska vi inleda utredning, vi behöver inte göra en förhandsbedömning och vi pratar med alla barn. Vi har också jobbat med att förstärka barnens röst i utredningen och vi har barnsamtal.
Känner du dig trygg i hur ni arbetar i dag med orosanmälningar?
– Ja, jag känner mig trygg i det. Det har hänt jättemycket sedan 2012.
Vad vill du säga till barnen i den här familjen?
– Alla som har jobbat med det här ärendet hos oss är berörda. Det här är ett undantagsärende och ingen ville att det som hände skulle hända. Man jobbar hos oss för att göra en insats för människor som far illa och prio ett det är barnen.
Om du eller någon du känner far illa: Här kan du få hjälp.
Hovrättsbesked om de plågade barnen: ”Mammans uppgifter saknar trovärdighet”Skellefteå: Orosanmälningar blev liggande över jul – ”Vi utreder saken nu”