Ett stort mångkulturellt knytkalas. Så kan man beskriva torsdagskvällens middagsbjudning i Bastuträsk. Injera från Eritrea blandades med Janssons frestelse – det svenskaste svenska – och rätter från Somalia, Holland och flera andra länder.
Några av de yngsta gick direkt på efterrätterna. Teo Laine, 8 år, och Rahmo Mamod, 7 år, tog för sig och gillade vad de fick.
– Det är bra att få smaka på andra maträtter, säger Teo.
Har ni lagat någon mat själva?
– Jag har lagat ris, säger Rahmo.
– Jag har gjort hallon- och chokladpudding, berättar Teo.
10-åriga Tova Laine tyckte också att det var roligt att vara på matfest:
– Det är god mat och så är det kul att träffa folk.
Givande möten
Att människor från olika länder och kulturer ska få träffas är också anledningen till att personalen på skolan ordnar festen. I klasserna är det en brokig blandning, men det behövs även mötesplatser där familjerna får träffas.
– Vi hoppas att det ska ge ringar på vattnet, att det ordnas något mer, säger läraren Bosse Lundström.
Han konstaterar också att mat förenar:
– När barnen kommer hit måste de äta skolmat som är ny och obekant för dem. Då är det roligt att få smaka maten de äter hemma också.
Idén att ordna en matfest kom ursprungligen från en elev på skolan. Det här var andra året den hölls och trots hällregn och konkurrens från hockeyn kom det mer folk den här gången. Det talar för att matfesten i Bastuträsk har kommit för att stanna.
– Vi ska absolut köra en fortsättning nästa år, säger Bosse.
Vi hoppas att det ska ge ringar på vattnet, att det ordnas något mer.