Ett nytt vattenverk i centrala Skellefteå är en fråga som har diskuterats i 25 år. I dag finns det två alternativ; Medle eller Kvistforskanalen–Falkträsket. Och dessa alternativ lyftes fram under ett informationsmöte för allmänheten i går kväll där ett 80-tal personer samlades i Nordanåteatern.
Förslag i juni
Tekniska nämndens ordförande Ola Burström (S), vatten- och avfallschefen Stefan Johansson, projektledaren Anna Andersson och sektionschefen för tekniska kontoret, Helena Jonsson, berättade vad som händer i projektet. Helena Jonsson informerade även om hur vattenskyddsområdena skulle kunna se ut i de berörda områdena.
I juni väntas ett förslag tas fram av tekniska nämnden om vilket vattenverk som borde tas i bruk. I höst kommer kommunfullmäktige att ta ställning i frågan. Enligt Ola Burström är det flera aspekter som kommer att väga in i beslutet, bland annat miljö och kostnader.
– Jag satsar hellre lite extra på grundvattnet, men det finns en gräns någonstans på hur mycket pengar det är värt. Men det är inte bara jag som ska tycka till. Det här är en fråga som Skellefteborna och deras representanter i kommunfullmäktige får ta ställning till.
Oklart
Det är lite svårt att säga att Kvistforsen är billigare då vi ännu inte vet kostnaderna.
Stefan Johansson
Stefan Johansson håller inte helt och hållet med Ola Burström om att Kvistforsen kan vara ett billigare alternativ.
– Jag förstår hur han tänker. Men ingen av oss har sett några siffror. Det är lite svårt att säga att Kvistforsen är billigare då vi ännu inte vet kostnaderna.
Kommer ni att kunna hålla den satta budgeten på 320 miljoner kronor?
– Det är ett rimligt antagande att båda blir dyrare, men det är svårt att se om något av alternativen blir billigare, säger Stefan Johansson.
Under frågestunden togs flera frågor upp som lutade åt att många tyckte bättre om alternativet att bygga ett vattenverk i Medle. Mycket på grund av att det till stor del skulle innebära att dricksvattnet kommer från grundvattnet medan det från Kvistforsen skulle tas från ytvatten.
Om alternativen ”Det är ett rimligt antagande att båda blir dyrare, men det är svårt att se om något av alternativen blir billigare”.
Stefan Johansson, vatten- och avfallschef.