Lupinerna ska bekämpas – då kan det bli aktuellt i Västerbotten

Lupiner må vara vackra, men deras utbredning konkurrerar ut andra sommarblommor och hotar den biologiska mångfalden. Nu ska Trafikverket börja bekämpa blommorna som växer i vägkanterna längs det allmänna vägnätet.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2017-09-14 14:34

– Vill vi behålla artrikedomen i vägkanterna då måste vi börja göra någonting åt de här invasiva arterna. Gör vi det inte nu så får vi antingen acceptera situationen eller så kommer det att kosta enorma summor pengar att bekämpa dem. Det är lite nu eller aldrig som gäller, säger Anders Sjölund, nationell samordnare för landskapsfrågor på Trafikverket till Västerbottens-Kuriren.

Måste vi bekämpa lupinerna då?

– Ja, definitivt. Annars kommer man i stora delar av landet inte se annat än blomsterlupin i vägkanterna, säger Sjölund.

Lupinen har klassats som en invasiv art i Sverige och redan för drygt ett år sedan fattade Trafikverket beslut om att bekämpa invasiva arter i vägkanterna.

[poll id="401"]

Men det arbetet har ännu inte kommit i gång i Västerbottens och Norrbottens län.

– De har kommit lite längre söder om oss i och med att problemet med lupiner vuxit sig ännu större där. Men nu måste vi också börja fundera på att satsa lite pengar på bekämpning, säger Niklas Kemi miljöspecialist i region Nord för Trafikverket till VK.

Redan i höst ska bekämpningsåtgärder testas i Mellansverige, för Västerbottens del ligger bekämpning fortfarande ett eller ett par år framåt i tiden.

Innan blommorna kan bekämpas här behövs en bättre bild av var problemområdena finns.

– I dag uppe i norra Västerbotten har vi lite smått börjat göra en helinventering av det allmänna vägnätet, men vi har inte kommit så långt med det ännu. Däremot försöker vi hålla koll på de artrika vägkanter som vi sedan tidigare har prickat ut, säger Kemi.

Nyligen har Trafikverket påbörjat ett mer detaljerad och systematisk inventering av vägkanterna.

Inventeringen ska göras i samband med upphandling av vägunderhåll i olika områden och på så sätt kommer man om ungefär fem år att ha en bild av hur vägkanterna ser ut längs det allmänna vägnätet i hela landet.

– Vi har lagt upp ett arbetssätt nationellt som innebär att vi ska beskriva hur vägkanterna, men även järnvägsstationerna, ser ut rent biologiskt. Och det ska vi göra systematiskt och återkommande i hela landet, säger Sjölund.

Exakt när man kan vara i gång med bekämpningen i Västerbotten är oklart, men hjulen har börjat rulla.

Bekämpning kan exempelvis ske genom att man gräver upp lupinplantorna med roten eller genom att man ett flertal gånger slår blommorna innan de hunnit sätta frön. Och privatpersoner som vill dra sitt strå till stacken uppmuntras.

– Ja definitivt, alla som har en lupin någonstans i sin närhet. Om man gräver upp den, torkar växten och bränner den, då gör man en välgärning, säger Sjölund.

Nathalie Hultdin/ Västerbottens-Kuriren

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om