Lorents Burman: Skellefteå är en ansvarstagande kommun med träbyggnadsstrategi

Replik. De koldioxidutsläpp som ett flerfamiljshus i betong generar under själva byggprocessen motsvarar den mängd koldioxidutsläpp huset släpper ut under de 50 kommande åren.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2015-11-04 03:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Malin Löfsjögårds, vd för Svensk Betong, debattartikel ”Märkligt att Skellefteå prioriterar byggande i trä” publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 28 oktober 2015.

Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong, kritiserar i en debattartikel i Norran (28/10 2015) Skellefteå kommun för att vi vill bygga bostäder, lokaler och skolor med trästomme. Hon hävdar att betong är att föredra och att Skellefteås träbyggnadsstrategi sätter hinder för det.

Malin Löfsjögård och andra kan vara lugna. Av alla de bostäder Sverige behöver bygga de kommande åren kommer en ansenlig mängd att byggas i betong. I dagsläget är det närmare 90 procent av flervåningshusen som byggs i betong.

Svensk byggbransch behöver olika material att tillgå och som kan samverka med varandra. Att intresset för trä ökar är positivt och förklaringen är enkel – det är det enda förnyelsebara materialet som medför radikalt lägre klimatutsläpp.

Under en lång följd av år har det byggts för lite i Sverige, för dyrt och med för stor negativ miljöpåverkan. Fram tills nu har vi ansträngt oss att få ner energiförbrukningen i nya hus. Men en rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin 2014 blev en ögonöppnare för många. De beräknar att de koldioxidutsläpp som ett flerfamiljshus i betong generar under själva byggprocessen motsvarar den mängd koldioxidutsläpp huset släpper ut under de 50 kommande åren.

Skellefteå kommun tar sin del av ansvaret för att bygga hållbara städer. Vi har därför antagit en träbyggnadsstrategi. För om vi fortsätter att bygga som vi alltid gjort kommer klimatutsläppen att öka radikalt från byggsektorn. I vår träbyggnadsstrategi berättar vi varför vi vill bygga mer i trä. Det handlar om att ta ansvar för klimatet och miljön, både i produktion och för produkt.

Klimatet: EU och Sveriges regering arbetar för ett samhälle utan nettoutsläpp av koldioxid till 2050. Sveriges byggande har koldioxidutsläpp som motsvarar privatbilismen. En stor del härstammar från byggfasen där materialval påverkar utsläppsnivån. Trä är ett förnyelsebart material som i byggnader är en koldioxidsänka.

Näringslivet: Skellefteå kommun finns i en region där skogen är en viktig naturresurs. Skogs- och träindustrin är en viktig näringsgren som har potential att utvecklas. Att förbättra träindustrins förutsättningar och stärka dess kompetens och konkurrenskraft ger möjligheter för tillväxt, ökad förädling av produkter och tjänster, samt stimulans till nyföretagande och nya etableringar.

Så svaret till Malin Lövsjögård är att skogen är en av våra viktigaste naturtillgångar och ökad användning av trä i byggandet är mycket viktigt. Det behövs mer konkurrens inom byggsektorn, inte mindre. Det är en anledning till att Skellefteå och andra kommuner tagit fram strategier för att planera för fler hus i trä.

Vi säger inte nej till broar, p-hus, arenor eller hus i betong. Det handlar inte om att begränsa konkurrensen, tvärtom. Vi välkomnar fler material, inte färre.

Lorents Burman(S)

kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun

undefined