”Jag är för dåligt insatt, därför ska jag inte rösta.” Så kan det låta från människor jag möter i mitt jobb och på min fritid. EU-valet, eller rättare sagt valet till Europaparlamentet, känns så krångligt. Javisst, kan det vara så.
EU:s institutioner är många och hur de sedan hänger ihop kan minst sagt verka komplicerat. Vilken roll har parlamentet? Vem stiftar EU:s lagar? Hur hänger hela systemet ihop?
Men handen på hjärtat, hur många vet hur beslutsfattandet i kommunen sker? Vad är skillnaden mellan kommunfullmäktige och kommunstyrelsen? Många har även svårt att skilja på vad som är kommunalt, regionalt eller statligt ansvarsområde.
Vi kan i alla fall slå fast att EU påverkar vår vardag i allra högsta grad. Gå in i en valfri affär och handla. Hela innehållet i korgen är påverkat av EU-politik, allt från mjölken och grönsakerna till kläderna och elektroniken. Vi som medborgare i EU kommer inte undan unionens inre marknad.
Allvarligt talat, det behöver inte vara så komplicerat. Även om många bara har en vag aning om hur det politiska systemet fungerar i EU, kan var och en ändå ta ställning.
Mitt tips är att ta stund i anspråk och läsa på vad politikerna vill med EU. Besök partiernas hemsidor för att läsa på vad kandidaterna vill uppnå under den kommande mandatperioden. Vill man gå ett steg till, vilket jag rekommenderar, tar man även reda på vilken partigrupp respektive parti tillhör i EU-parlamentet. Det man ska komma ihåg är att partigrupperna i parlamentet till stor del påverkar hur de svenska parlamentarikerna sedan röstar i Bryssel och Strasbourg.
Framför allt rekommenderar jag att ni följer med i Norrans valbevakning som startar här och nu.
Din röst kanske inte avgör på egen hand, men det här är din möjlighet att påverka EU:s utveckling. Sitt inte still i båten, använd din demokratiska rätt och rösta i EU-valet söndag den 26 maj.