Tidigare i år flyttades årskurs 2 från Mobackenskolan till Medleskolan för att klassen haft problem med olika symtom. Innan påsken gjorde en undersökning av innemiljön på skolan. Men signalerna på problemen kom redan innan dess. 2013 och 2014 gjordes undersökningar som bland annat visade på mögel i isoleringen i en yttervägg under två fönster och det resulterade i att isoleringen byttes ut.
Owe Öhlund är lärare i årskurs 4 och skyddsombud. Han säger att inomhusproblemen har varit en lång följetong.
– Vi har påtalat problemen tidigare, men har inte blivit tagna på allvar. Vi har bytt många chefer under åren, men det är ingen som har gått till roten till problemet tidigare. Så vår rektor Victoria Israelsson Öhlund ska ha en eloge för att hon har tagit tag i det. När hon och föräldrar började reagera, så hände det något och det började utredas.
Han säger att redan när han började arbeta på Mobackenskolan 1997 så fanns det problem.
– När jag började hade en i personalen känningar. Både personal och elever har ju haft känningar i ögonen utslag och hosta. När fönstren tätades för några år sedan så blev problemen värre, för då blev det väl inte samma genomströmning med luft. Jag har själv inte känt av något, men vi är ju alla olika känsliga.
Undersökningen som har gjorts visar på förhöjda fukthalter i golv och väggar i ett antal rum på Mobackenskolan, bland annat fritidslokalerna och textilslöjdsrummet.
– Vi fick information av en läkare från Umeå och det ska tydligen inte vara jätteakut eller farligt att vistas i lokalerna, men det måste ju åtgärdas, säger Owe Öhlund.
Vad tycker du om den lösning som har presenterats?
– Det är bara att acceptera, men till hösten vill vi ha en frisk modul, så vi kan bli ett bra team igen. Vi vill ju vara tillsammans allihop. Men först och främst så vill vi ha ändamålsenliga, friska lokaler där vi i personalen och barnen får må bra.
Vi har påtalat problemen tidigare, men har inte blivit tagna på allvar.
Vissa har fått utslag, röda ögon och torr hudSkolan har haft problem med innemiljön förr”Frågan är hur långsiktiga lösningen ska se ut”