Peter Olofsson (S)
Att få tag på personal. Att stoppa beroendet av hyrpersonal. Vårdköerna.
Vi har gjort enskilda satsningar för att vidareutbilda sjuksköterskor där det finns brist på kompetens. Vi måste också jobba för att bli en attraktiv arbetsgivare. Det handlar om många olika åtgärder, bland annat att tillgodose att det finns bra scheman. Dessutom föreslår vårt parti att 14 000 fler ska anställas inom vården nationellt. Det är viktigt för att klara arbetet.
Vi är ett av landstingen som brutit trenden när det gäller beroendet av hyrpersonal. Vi har tagit fram ett program för att arbeta med de bakomliggande orsakerna.
Att minska vårdköerna hänger ihop med att vi får tag i kompetens. Men vi måste även digitalisera mycket mer för att jobba mer rationellt och flytta vården närmare medborgarna. Även här går trenden åt rätt håll.
Nicklas Sandström (M)
Personalförsörjning, ekonomi och vårdköer.
Vi måste ha en strategi för att bli Sveriges bästa sjukvårdsarbetsgivare. Vi måste jobba för en långsiktigt hållbar arbetsmiljö, stödja kompetensutveckling och skapa en bättre löneutveckling för specialistutbildad vårdpersonal och karriärstege för fler yrkeskategorier. Det ska bli enklare att jobba efter 67 års ålder. Ledarskapet måste stärkas och schemaläggningen måste läggas om för bättre arbetsvillkor. Vi behöver även fler kompetenser inom vården för att avlasta vårdpersonal.
Vi kan inte fortsätta ha underskott i ekonomin. Patienter måste i högre grad få vård i rätt vårdnivå. Vi måste underlätta för egenvård och digitala tjänster blir viktigare. När det gäller vården av de mest sjuka äldre måste samarbetet mellan landsting och kommun samordnas bättre.
Vårdköerna har fördubblats senaste fyra åren. Vi föreslår nationellt att tre miljarder kronor satsas på att minska köerna. Vi föreslår även en lokal kömiljard till detta. Vi måste få fler vårdplatser med rätt utbildad personal. Det hänger ihop med personalförsörjningen. Ny teknik kan också nyttjas av patientgrupper som kan använda den.
Petter Nilsson (SD)
Tillgängligheten till vård, speciellt specialiserad vård. Fler händer i vården. Bättre vård till äldre.
Det finns brist på vissa yrkesgrupper. Vi vill stärka möjligheterna för dem att göra akademisk specialisttjänstgöring, AST, inom landstinget. Vi vill även sänka studieskulderna för läkare som väljer att arbeta i glesbygd.
Vi måste få fler händer i vården för att höja kvalitén. Vi måste använda rätt kompetenser på rätt plats. Fler händer skulle i sin tur höja närvaron då sjukskrivningarna blir färre.
Vi vill utreda möjligheten att ha samma pris för pensionärer som går till tandvården, som de som bryter mot utlänningslagen har i dag. Vi vill även utreda gratis slutenvård till personer över 85 år. I dag har de gratis öppenvård.
Ewa-May Karlsson (C)
Kompetensförsörjningen, ekonomin och vårdköerna.
Brist på personal är ett nationellt problem som måste lösas. Nationellt måste det till en fullständig primärvårdsreform. Vi sneglar på Norgemodellen. Där har man en fast läkare på hälsocentralen och läkaren bör max ha 1 200 till 1 300 patienter listade. Vi vill även satsa på ett sjuksköterskelyft och ge dem bonus om de utbildat sig om de jobbar kvar i fem år. Vi vill även satsa på vårdnära servicetjänster för att frigöra arbetstid för vårdpersonalen. Vi måste satsa på det nära ledarskap för att bli en god arbetsgivare. Länskliniker var vi emot. Vi vill ha chefer på varje sjukhus.
Ekonomin är för komplicerad att förklara i en enkät. Vi kommer att kunna hjälpa fler som är sjuka och förebygga mer, men vi kommer även att ha en grupp som är väldigt sjuk länge i systemet. Det blir nödvändigt med smarta digitala lösningar för att klara ekonomin framöver.
Vi vill satsa på en kömiljard. Det behövs morötter. Privata alternativ i vården kan också vara en hjälp för att kapa köer.
Robert Winroth (MP)
Den digitala transformeringen. Kompetensförsörjningen. Att klara ekonomin.
Vi måste ställa om hela sjukvårdssystemet på grund av den ändrade demografin och att vi får fler multisjuka patienter. I landstinget har vi jobbat med en strategi sedan 2013 som handlar om att vi måste jobba tillsammans med kommunerna och näringslivet. Det samarbetet måste fortsätta.
På sikt kommer det inte att finnas nog med personal att rekrytera om vi ska jobba som vi gör i dag. Vi måste jobba smartare och på ett sätt som är långsiktigt hållbart ekonomiskt och miljömässigt. De som kan klara det mesta själva ska kunna söka vård genom smarta digitala tjänster. Läkares, sjuksköterskors och undersköterskors kompetens ska användas till de 20 procent som har störst behov. Vi behöver därför även andra typer av kompetenser inom sjukvården, såsom vårdnära servicetjänster.
Ekonomin är tiotusenkronorsfrågan som politiker kommer att brottas med framöver. Vi måste sänka kostnaderna men samtidigt ge vård av högre kvalitet och det kan ske genom smarta tjänster. För att få ett hållbart län måste vi minska resor och transporter. Vården måste komma till patienterna och inte tvärtom. Mest hållbart är förebyggande arbete så vi undviker att bli sjuka.
Birgitta Nordvall (KD)
Personalförsörjningen. Jämlik vård i länet. Att det finns tillräckligt med vårdplatser.
Vi vill att det blir ett nationellt ansvar att specialistutbilda sjuksköterskor. Vi vill även fokusera på vårdnära tjänster för att avlasta vårdpersonal. Det är otroligt viktigt att göra primärvården mer attraktiv för både distriktsläkare och distriktssköterskor. Vi vill öppna upp för att ge personalen mer eget ansvar för verksamheten. Mer självstyre, intraprenad och entreprenad. Det är även ett jätteproblem med brist på tandläkare. Även där måste man göra arbetet mer attraktivt och det kräver att man jobbar med frågan nationellt. Mer personal i vården skulle också korta vårdköerna och vi vill även återupprätta kömiljarden.
Vi vill jobba ännu mer med e-hälsa, eftersom vi är i ett glest bebyggt område. Vi måste även jobba smartare när det gäller dem med kroniska sjukdomar. Där måste patienten göra mer egenvård och bli en medarbetare i sin sjukdom.
Nationellt har vi sagt att ifall man klarar att inte ha överbeläggningar får man en bonus. Det här handlar mycket om samarbete mellan hemsjukvård och sjukvård. Vi föreslår att man har ett team som jobbar runt patienten hemma istället för att patienten åker ambulans till sjukhuset och läggs in. Det skulle minska trycket på vårdplatser.
Marianne Normark (L)
Personalförsörjningen, äldreutmaningen – demografin, psykiska ohälsan.
Personalpolitiken måste bli långsiktig om vi ska bli Sveriges bästa arbetsgivare. Vi vill skapa fler platser för grund- och specialistutbildning för sjuksköterskor. AST-utbildning ska vara betald och det ska finnas karriärtjänster för sjuksköterskor. Mer kunskap ska löna sig. Vi vill även underlätta för seniora medarbetare att stanna i arbetet längre. Schemalösningarna måste möjliggöra för medarbetarna att få ihop livspusslet. Fler medarbetare behövs för att öka tillgängligheten till vården.
Vi har alltid stått upp för att inte lägga ned så mycket vårdplatser inom geriatriken. Geriatrisk kompetens är en garant för god vård av äldre. Partiet driver även att man ska skapa äldrevårdscentraler med samlad kompetens för äldre. Vi vill även att geriatriker sköter läkarvården vid äldreboenden. Samarbetet mellan kommuner och landsting måste också bli bättre. Vi skulle gärna se ett försök där man slår ihop penningpåsen för äldrevården i landstinget och en kommun. Diskrimineringen mot äldre i vården måste också bort.
Barns psykiska ohälsa kan inte vänta. Jobbar man inte med psykisk ohälsa tidigt blir den ett större problem. Psykiatrin är enormt pressad och vårdplatserna har minskat. Hälsocentralerna är i dag inte riggade för att möta den psykiska ohälsan i samhället. Vi vill se hälsocentraler för psykisk ohälsa i städerna i Västerbotten och vi har motionerat om psykiatriambulanser. Dessutom måste digitala tjänster utvecklas mer.
Liselotte Olsson (V)
Personalförsörjningen. Rättvis och jämlik vård.
Vi måste arbeta med att göra det attraktivt att jobba för oss och få medarbetare stannar kvar. Vi behöver jobba med arbetstider, arbetsmiljö, löner och att medarbetare känner att de kan påverka sitt arbete. Som parti vill vi förkorta arbetstiden, för att locka personer att ta arbete hos oss och för att de ska må bättre. Normen bör vara 30 arbetstimmar i veckan. Som landsting kan vi själva införa det var vi vill. En annan åtgärd är att avskriva studiemedel för dem som tar jobb i bristyrken i glesbygd.
Först och främst måste vi ta reda på hur folk mår på olika ställen i länet där förutsättningarna och demografin ser olika ut. Vilka hinder finns för att personer med olika bakgrund och ålder får den vård de behöver? Vi kan ju inte göra samma i Skellefteå som i Dikanäs. Vi har även ett ansvar för folkhälsan och jobbar vi med den så slipper vi mycket av vårdbehovet i framtiden. Där kan vi göra mycket som landsting.