Enligt Helen Björklund vid landstingets ledningsstab har de fått information om att Hälsogemenskapen planerar att avsluta sitt uppdrag åt Västerbottens läns landsting.
Hon har inte fått någon information om när detta ska ske.
– Vi har inte fått in någon formell uppsägning än, säger hon.
Men detta ska ha framkommit vid kontakt med Hälsogemenskapens företrädare under hösten.
Vad är orsaken?
– De har alldeles för få listade och de har också framfört att de tycker att det blivit en sämre ersättning för de asylsökande, säger hon.
Vad händer med patienterna i Jörn?
– Landstinget har ett sistahandsansvar. Vi måste se till att samtliga patienter i Västerbotten får vård. Det blir primärvården som tar över saken, säger hon.
Jörnsbornas reaktioner på beslutet
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Även primärvårdsdirektör Håkan Larsson känner till Hälsogemenskapens planer.
– Vi har pratat om saken och jag och chefen för hälsocentralen i Boliden ska träffa dem i Jörn och se hur vi kan ordna det bäst för patienterna. Vi vill få till en smidig övergång.
Du menar att patienterna ska till Boliden?
– Det finns ett fritt vårdval men många kommer nog att välja Boliden då det är närmast, säger han.
Han öppnar även för möjligheter att ha viss verksamhet kvar.
– Vi kan inte driva en full hälsocentral i Jörn. Hälsogemenskapen har visat att det är svårt. Men man skulle kunna tänka sig någon filialaktig aktivitet på deltid för att ge viss service, exempelvis till äldre och barnfamiljer.
Den 25 oktober fanns 948 listade patienter vid hälsocentralen. Håkan Larsson konstaterar att med så få listade blir det svårt att få ekonomi i en hälsocentral.
– Man måste ha vissa basala funktioner även om hälsocentralen är liten och då blir det dyrt. Jag tycker de har kämpat på bra ändå, säger han.
Norran söker företrädare för Hälsogemenskapen.