Läget är ohållbart både för föräldrar och förskolebarn

Foto: Hasse Holmberg/TT

Skola och utbildning2018-12-01 06:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Kära politiker och ansvariga för förskoleverksamheten i Skellefteå kommun.

Har ni missat all skrämmande information som kommit fram under #förskoleupproret?

Vad gör ni för att låta våra små få förutsättningar att tryggt utvecklas på förskolan? Hur kan vi, som en ambitiös och växande kommun välja att inte satsa på de små?

Målsättningen för Skellefteå är att växa, och mycket genom återvändande barnfamiljer precis som just min. Men när ni väljer att inte ens ha som uttalad målsättning att följa skolverkets rekommendationen på barngruppsstorleken så visar ni att det viktigaste vi har i livet, inte prioriteras i kommunens budget.

Skolverket riktlinjer angående barngruppsstorlek är sex till tolv barn i åldern ett till tre år. Detta för att kunna erbjuda dem trygg och utvecklande miljö.

Tyvärr så är verkligheten för våra barn långt från detta och utvecklingen är skrämmande. Vi behöver ert stöd nu. Ni behöver visa handlingskraft och fatta beslut som visar att ni vill vara en attraktiv kommun för oss. För detta är vår verklighet och den kan vi bara inte godta längre.

På vår förskola så kommer min sons ett till treårs-avdelning, som delar miljö med en fyra- till femårs-avdelning med 18 barn, att öka från 15 till 17 inom en månad.

Planen är att efter nyårsskiftet gruppen ska öka till 19 (!) barn. Det görs redan idag insatser på grund av bråk och oro i barngruppen, men dessa insatser måste nu nedprioriteras på grund av inskolning av nya barn.

Inga ytterligare anställda är planerade utan det blir en omfördelning av anställda från den andra barngruppen. Vi föräldrar är skrämda av er attityd till våra barns möjlighet för en trygg och utvecklande förskola.

Vi ser hur hårt de anställda jobbar för våra barn, men läget är ohållbart både för dem och för barnen som är vår framtid.

Min fråga är helt enkel. Vad gör ni?

Sofia, en av de oroliga föräldrarna

Svar direkt

För att följa riktmärkena från Skolverket skulle vi behöva bygga ytterligare cirka 40 förskoleavdelningar. Det är en investeringskostnad på cirka 300 miljoner kronor. En av våra stora utmaningar är att hitta behöriga och utbildade medarbetare i alla våra verksamheter, förskola, fritidshem och grundskola.

I en förskola är det förskolechefen som enligt skollagen styr över sin inre organisation där det ingår hur man fördelar bemanning och hur barngruppen ska se ut. Statistik från skolverket visar dock att vi har högre bemanning i Skellefteå jämfört med andra kommuner.

Vi har 4,7 barn per årsarbetare jämfört med 5,1 barn per årsarbetare i jämförbara kommuner och i riket. Vi har också en struktur med många små enheter (förskolor med en avdelning) där vi öppnar och stänger varje dag, jämfört med många andra kommuner som har förskolor med flera avdelningar i högre grad än Skellefteå.

I Skellefteå fortsätter vi med en strukturomvandling för förskolorna, vi planerar att bygga fler nya förskolor med fler avdelningar i huset som ger ökad möjlighet till samarbete mellan avdelningarna. De förskolorna är mindre sårbara jämfört med förskolor med få avdelningar. Vi har en volymökning av fler barn i verksamheterna vilket vi gläds mycket åt. Det gör att vi inte kan avveckla mindre enheter även om vi har byggt en ny förskola.

Jag har stort förtroende för alla våra förskolechefer och medarbetare på förskolan och de arbetar ständigt med att utveckla verksamheten.

Anders Bergström
, Förvaltningschef, Skolkontoret
, Skellefteå kommun

Läget är ohållbart både för föräldrar och förskolebarnManifestation i Skellefteå om läget i förskolan ”In med mer pengar i förskolan” Kommunen har inte förstått hur alarmerande läget är