Kulturhuset: Delseger för kommunen – hotelldomen kan prövas i Kammarrätten

Förvaltningsrätten upphävde kommunens beslut om en hotellinvestering i kulturhuset. Men nu får kommunen prövningstillstånd av Kammarrätten, vilket innebär att saken kan prövas igen.

Kammarrätten ska pröva förvaltningsrättens dom om kulturhushotellet.

Kammarrätten ska pröva förvaltningsrättens dom om kulturhushotellet.

Foto: Illustration: White

Skellefteå2019-05-23 18:30
undefined
Kammarrätten ska pröva förvaltningsrättens dom om kulturhushotellet.

Bakgrunden är det beslut som togs i mars 2018, som innebar att kommunfullmäktige godkände Skellefteå Industrihus investering i hotellbygget i nya kulturhuset. Beslutet upphävdes av förvaltningsrätten i oktober samma år.

Hotellinvesteringen: Förvaltningsrätten upphäver fullmäktiges beslut

”Anledning titta på det”

Prövningen av beslutet gjordes efter att kommuninvånare hade överklagat. Rättens bedömning blev att fullmäktiges beslut inte var förenligt med kommunallagen. Rätten ansåg inte att en hotellinvestering var en kommunal angelägenhet.

Kommunen valde att överklaga domen, men fick då bakläxa av Kammarrätten som ifrågasatte överklagandet. Frågan rörde förenklat om kommunstyrelsen hade rätt att överklaga. Men nu har alltså Kammarrätten beviljat ett prövningstillstånd.

Kulturhuset: Kommunstyrelsen överklagade på eget bevåg – får bakläxa av Kammarrätten

– Det innebär att Kammarrätten kan ta sig an ärendet. Rätten hade kunnat avvisa överklagandet av formella skäl. Det kan ses som att de ser en anledning av titta på det igen, säger Rolf Edlund, kommunjurist.

Kulturhuset: Kommunen överklagar hotelldomen – ”Nya förutsättningar”

De fyra kommuninvånare som överklagade fullmäktigebeslutet har nu fått en chans att yttra sig. De anser samtliga att förvaltningsrättens dom bör fastställas. De anser inte att kommunen på ett trovärdigt sätt argumenterat för hur en hotellinvestering skulle vara en kommunal angelägenhet.

När har vi ett avgörande?

– Eventuellt får kommunen ytterligare ett tillfälle att yttra sig. Jag vågar inte säga om det kan vara klart före semesterperioden, säger Ylva Johansson, Kammarrättspresident.

Om Kammarrätten går på förvaltningsrättens linje finns ytterligare en chans att överklaga – då till Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm.

– Men de tar bara upp mål där det finns ett prejudikatintresse. En sådan överklagan kräver också ett prövningstillstånd, säger Ylva Johansson.

Laglighetsprövning

Alla medlemmar i en kommun har rätt att överklaga beslut som tagits av nämnder, kommun– eller landstingsfullmäktige. Beslutet prövas då i förvaltningsrätten.

Överklagandet ska vara skriftligt och skickas till förvaltningsrätten inom tre veckor efter det att beslutsprotokollet justerats.

Beslut kan upphävas på följande grunder: Det har inte kommit till på lagligt sätt. Det rör något som inte är en kommunal angelägenhet. Organet som fattade beslutet har inte haft rätt att göra det. Beslutet strider mot lag eller annan författning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!