I närmare två månader har vi undersökt skillnaderna i slutbetyg mellan tjejer och killar i nian. För att få tillgång till vissa resultat har vi behövt vända oss till Skellefteå kommun, där allt ifrån obesvarade mejl och telefonsamtal tillhör det normala.
Kommunen är inte ensam om det beteendet – det händer även vid andra kommuner vi kontaktar. Det kunde ta veckor innan de gav oss resultaten, som alltför ofta blev fel. Trots detta kammar Skellefteå kommun hem första pris – för både oprofessionellt bemötande och långsammast hantering av offentliga handlingar.
Är det först när vi i vår formella begäran ber om en besvärshänvisning, som Skellefteå kommun börjar agera? Tydligen, för det var först då vi fick svar.
Inte nog med att kommunens kundtjänst först nekat oss offentliga handlingar, de försökte dessutom begränsa mängden uppgifter vi skulle få. ”Men räcker det inte bara med uppgifter från 2013 och framåt?”, fick vi till svar när vi begärde ut mellan åren 1998 till 2019 från skolkontoret i Skellefteå.
Betygsskillnaderna prioriteras inte av kommunenTas inte på allvar
Offentlighetsprincipen har inte följts, eftersom handläggare bedömt den vara för tidskrävande. Trots att begäran om handlingar är något som ska ske skyndsamt, kan det för Skellefteå kommun betyda flera veckor av väntan. Det har känts som att vi inte tas på allvar då vi säger att vi är studenter. Vi upplever också att samtal ignorerats från tjänstemännen sida. Några telefonnummer lämnas inte ut – och vi får välja mellan att lämna ett meddelande eller ta kontakt via en mejladress.
Inget nytt
Är det först när vi i vår formella begäran ber om en besvärshänvisning, som Skellefteå kommun börjar agera?
Tydligen, för det var först då vi fick svar. Trots att tiden passerat för att räknas som en ”skyndsam” hantering.
Granskarna: ”Skärpning Skellefteå kommun”En kurs om offentlighetsprincipen, kanske är något att ta tag i härnäst?
Men detta är inget nytt. Redan i våras skrev två andra journaliststudenter, Jenny Kejerhag och Stina Bergström, en krönika på samma tema, Skellefteå kommuns agerande gällande offentlighetsprincipen.
Ett problem som borde vara välkänt, då det även togs upp i kommunfullmäktige i samband med att deras krönika publicerades.
Desirée Jonsson och Angelica Säfvenberg
Stora skillnader mellan killars och tjejers slutbetygUnderutbildade killar – en fara för demokratinSkolgranskning: Attityd kan spela roll för betygsskillnaderMansnormer sätter käppar i hjulet för killarna