Hans föräldrar bor i Vallen, där vatten från Vallsträsket så småningom når Bureälven. Pappan var därför en av många som fick lov att bygga om sin avloppsanläggning.
– Det är redan gjort, men vi tyckte det var en onödig grej, säger Bobby Eriksson.
– Det är helt okay att man måste bygga om när man bor nära sjön. Men bor man långt från ett vattendrag och inte har några drabbade grannar borde allt få vara som det är, tycker han.
Han tycker att Sverige är onödigt nitiskt när det gäller att följa vattendirektivet.
– Gör som i Finland, där den som bor mer än 100 meter från vattendrag inte behöver åtgärda förrän de gör andra renoveringar. Där kan man också slippa åtgärder om priset blir oskäligt, säger han.
"Vi tar hänsyn"
Miljöinspektörerna Ingela Caswell och Helen Lindström säger att det tas viss sådan hänsyn.
– Vi ser på helheten och gör en skälighetsbedömning. Kostnaden ska vara relevant för miljönyttan. Där kan avstånden till vattendrag och grannar spela roll, säger Ingela.
– Men har man vattentoalett kommer man aldrig undan, det är inte förhandlingsbart. Lagen är tydlig på den punkten. Det är från toaletten som det mesta av föroreningarna kommer.
Ännu ett argument som det inte tas hänsyn till är att man bor sällan i en sommarstuga.
– Det kan ju ändras när som helst om man säljer stugan. Vill man slippa undan måste man då montera bort vattentoaletten. Har man utedass eller torrtoalett är saken i ett helt annat läge, säger Ingela Caswell.
Tre fjärdedelar av avloppen underkänns i Skellefteå kommun "Har varit förbjudet i 50 år"Enskilda avlopp: Så dyrt kan det bli att bygga om