En undersökning från 1999 visade att Norsjö hade den högsta uppmätta förekomsten av bråck på stora kroppspulsådern i hela världen.
Nu har studien följts upp och resultaten är både förvånande och glädjande. Mellan 1999 och 2010 har andelen män i åldrarna 65 till 75 år som lider av kroppspulsåderbråck minskat från 16,9 till 5,7 procent.
Bland kvinnorna, där sjukdomen är betydligt mer sällsynt, minskade andelen från 3,5 till 1,1 procent.
Minskningen är en av de största som någonsin har uppmätts.
– Vi hoppades på en vändning nedåt. Men att det skulle bli en så kraftig förändring trodde jag inte var möjligt. Det är väldigt överraskande och kolossalt glädjande, säger Kurt Boman, professor vid Skellefteå lasarett.
Vad beror då nedgången på? Ja, en slutsats som forskarna drar är att arvet inte har så stor betydelse som man trodde. Då hade förändringen aldrig gått så snabbt.
De har också svårt att lyfta fram någon enskild faktor. Till exempel låg rökningen på en låg nivå både 1999 och 2010.
I stället är tolkningen att det är Norsjöbornas omfattande livsstilsförändringar i och med att Norsjöprojektet drog igång i mitten på 1980-talet som avspeglas i resultatet.
Det ledde till rökningen minskade, kolesterolet gick ned och blodtrycket sänktes hos befolkningen – alla kända riskfaktorer för att drabbas av bråck på stora kroppspulsådern.
– Det tar tid att utveckla bukaortaneurysm. Jag tror att man tog hem vinsten på 1990-talet och att det är det man ser 2010, säger Kurt Boman, som själv var djupt engagerad i Norsjöprojektet från första start.
Vilka lärdomar tar ni med er från den här studien inför framtiden?
– Vi ser hur otroligt viktigt det är med förebyggande folkhälsoarbete och där är Norsjöprojektet en föregångare. Vi tar också med oss att det går att förebygga åderförkalkning, vilket är viktigt både vad gäller hjärtinfarkt och slaganfall.
Vi ser hur otroligt viktigt det är med förebyggande folkhälsoarbete och där är Norsjöprojektet en föregångare.