”Konflikten kan skada besöksnäringen i Skellefteå”

Inför årsstämman 2017 fick styrelsen för Byskeälvens fiskevårdsområde en skrivelse. Den kom från kommunstyrelsen i Skellefteå och är daterad till den 7 mars 2017. Det är en uppmaning om att ”gräva ner stridsyxan”. ”Det har varit konflikt inom det här fiskevårdsområdet ett antal år och vi upplever att motsättningarna har ökat”, säger Lorents Burman (S), kommunalråd, Skellefteå kommun.

Lorents Burman (S), kommunalråd, Skellefteå kommun.

Lorents Burman (S), kommunalråd, Skellefteå kommun.

Foto: Karin Israelsson

SKELLEFTEÅ 2018-12-22 08:00
undefined
Lorents Burman (S), kommunalråd, Skellefteå kommun.

– Det är ovanligt att vi går in med sådana här skrivelser men vi är oroade för splittringen inom fiskevårdsområdet, tillägger han.

I egenskap av kommunstyrelsens ordförande är det han som undertecknat dokumentet. Bakom står hela kommunstyrelsen. Skrivelsen innehåller en skarp uppmaning till alla parter i fiskevårdsområdet att lägga energi på att bedriva god fiskevård. Det står bland annat att: ”…De senaste årens turbulens har skapat stor frustration, misstro och ilska. Detta måste upphöra. Det är dags för ”stridande parter” att gräva ned stridsyxan och hitta gemensamma lösningar genom konstruktiv dialog …”.

”Vi har fokuserat på att utföra styrelseuppdraget”

Och det kom reaktioner från olika håll inom fiskevårdsområdet.

– Jag har aldrig varit med om att en skrivelse har skapat så starka reaktioner, både positiva och negativa, säger Lorents Burman (S).

Han säger också att det förvisso inte är kommunens sak att gå in och lösa konflikter i föreningar, men anser att splittringen kan äventyra Byskeälvens renommé och få konsekvenser för hela kommunen på sikt.

– Som jag upplever det har konflikten inte löst sig än och det kan skada besöksnäringen i Skellefteå om det här fortsätter, säger han och tillägger:

– Vi har satsat mycket pengar inom det här fiskevårdsområdet och vi anser att alla ska kunna fiska i älven, fiskerättsägare, boende i kommunen och sedan är det viktigt att även andra kan komma hit för att fiska i Byskeälven. Det här fiskevårdsområdet har funnits i 30 år och de aktiva har byggt upp ett gott rykte och det är oerhört viktigt ur marknadsföringssynpunkt.

Finns det andra åtgärder ni kan vidta?

– Ansvaret ligger hos den nuvarande styrelsen, men det är ett och ett halvt år sedan vi sände skrivelsen och jag kan bara konstatera att konflikten inte är löst. Skogsbolagen har ju vänt sig till länsstyrelsen för att de vill lämna fiskevårdsområdet och det är naturligtvis inte bra. Det kan få konsekvenser för fisket i älven, men jag vill inte spekulera eller föregå någonting.

”Alla kan bidra – sträcka ut en hand”

En annan konsekvens av konflikten är att fritidsnämnden beslutat att skjuta upp beslut som gäller investeringsstöd för Byskeälvens fiskevårdsområde. Det står att läsa i ett delegationsprotokoll från den 27 juni i år.

Där står: ”På grund av att länsstyrelsen i Västerbotten utreder om fiskevårdsområdet ska upplösas alternativt delas upp kommer inga beslut att fattas om bidrag till investeringar”. Investeringarna handlar om uppbyggnad av webbutik/hemsida, skyltning längs älven och att anpassa toalett och brygga för personer med funktionshinder. Men det eventuella bidraget är alltså stoppat med anledning av konflikten och skogsbolagens utträdesansökan.

Lorents Burman säger att han och hela kommunstyrelsen nu förväntar sig att föreningen i sitt ansvar har att sätta fisketurism och ett gott värdskap främst.

Vad blir nästa steg för er?

– Jag kan säga att vi vill trycka på hur viktigt det är med Byskeälvens goda rykte och det vill vi ska bestå. Den tro vi har på Byskeälven och fisket där är ett mycket viktigt varumärke för platsen Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!