Kommunen tycker passagerna är för smala

Bredare passager för vilt och mer hänsyn till vattendrag. Det är några önskemål som kommunen har i ett nytt yttrande till Trafikverket över granskningshandlingarna för den södra bandelen.

I den södra tredjedelen av banan planeras en bred viltpassage över järnvägen.

I den södra tredjedelen av banan planeras en bred viltpassage över järnvägen.

Foto: Trafikverket

Skellefteå2020-01-20 18:00
undefined
En av flera passager över vägar längs sträckan. Kommunen anser att en del är för snålt tilltagna när det gäller bredden.

Skellefteå kommun har återigen fått möjlighet att yttra sig om järnvägsplan 05. Det handlar om nästan tre mil av Norrbotniabanan från Ytterbyn vid kommungränsen i söder till Grandbodarna söder om Bureå.

Nytt förslag kring järnvägsstationen i Bureå

I det här yttrandet trycker kommunen framför allt på att de planerade passagemöjligheterna är viktiga, på grund av en mängd viltstråk. I kommunens skrivelse framgår det att ett flertal viltpassager bedöms vara i minsta laget. Önskemålet är därför att Trafikverket ser över detta när de anpassar bro- och passagebredder.

undefined
I den södra tredjedelen av banan planeras en bred viltpassage över järnvägen.
Rennäringen hårt trängd – ”håller på att bli stopp överallt”

Det gäller bland annat strandpassagerna under järnvägsbroarna vid Kvarnbäcken, Ängesbäcken, Huggbäcken och Stavvattsbäcken. Däremot är man nöjd med en föreslagen viltbro med en bredd på minst tolv meter.

Norrbotniabanan: Bör ta större hänsyn till landskap och naturreservat

Anpassa broar

Kommunen påpekar även att järnvägsbankar och jordskärningar utformas med en lutning 1:2, vilket kan göra att de blir framträdande i landskapet. Stora delar av banan går visserligen genom skogen, men kommunen vill att särskild omsorg ägnas vid korsningar med allmänna vägar när det gäller broarnas gestaltning och anpassningar till landskapet.

Vatten viktiga

Kommunen vill även slå ett slag för de små vattendragens ekologiska funktion för fisk och andra organismer. I skrivelsen ifrågasätts Trafikverkets bedömning att vattendragens funktion anses vara liten. Kommunen slår även ner på vägtrummorna för vattendragen som anses vara för små och att de därmed blir barriärer i landskapet. De påpekar att trummorna inte ska utgöra vandringshinder.

Så ska Norrbotniabanan dras genom Robertsfors: ”Jag tycker att Trafikverket lyckats bra”

Kommunen lyfter också fram våtmarkernas funktion. I samband med förändringar i klimatet påpekar kommunen att de blir allt viktigare för att hålla vattnet i landskapet. Om de grävs ur får de heller inte grumla bäckar eller skapa försurning.

Stort sug efter entreprenörer när banan byggs

Kommunen trycker även på att svavelhaltigt bergmaterial – vilket finns längs banan – inte exponeras för syre och vatten vid förvaring och vid bankonstruktionen. Detta eftersom det kan leda till försurning av marken omkring.

Förtvivlan efter Trafikverkets bud på huset

En massa massa

Banbygget kommer att generera ett överskott av massor. En del kan användas i andra projekt, annat kan enligt skrivelsen behöva deponeras. Skellefteå kommun och Trafikverket diskuterar därför möjligheten att lägga det på nedlagda avfallsdeponier i närheten av banan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!