Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund är kritiska till sparkravet i den kommunala för- och grundskoleverksamheten. De understryker att det redan finns en ansträngd arbetssituation och de har svårt att se hur verksamheten ska slimmas ytterligare.
Facken oroliga för pressade lärare: ”Det finns snart inget kvar att hyvla bort”Fredrik Stenberg (S) hänvisar till tappet av drygt 200 elever vid höstterminens start. Så många hade då gått över till Engelska skolan.
– Vi måste försöka anpassa den verklighet som vi har utifrån de pengar som vi har. Vi har haft många år av underskott och det blir extra tydligt när vi tappar elever. Jag har stor respekt för att det inte är ett lätt uppdrag att genomföra, men jag vet också att man är professionell och gör de avvägningar som måste göras.
Kommer skolorna själva kunna påverka hur besparingarna ska genomföras?
– Där är möjligheterna ganska bra, säger Fredrik Stenberg.
Har det gjorts någon riskanalys för hur det här kan påverka kvalitén i utbildningen?
– Det handlar om gruppstorlekar och det vi vet är att det inte finns någon automatik. Det är inte så att en liten grupp automatiskt ger bättre betyg, utan det beror i mångt och mycket på vilken lärare du har. Det är också en parameter i det här, att det finns ett problem att rekrytera. Det finns inte tillräckligt med lärare för att fylla alla grupper.
Norran har tidigare pratat med pedagoger, som uttryckt en oro kring hur eleverna skulle påverkas om klasser och scheman kastas om under pågående läsår.
”Förödande för undervisningen – barnen får betala priset”På frågan om det är rimligt att genomföra en sådan förändring under pågående läsår ger Fredrik Stenberg inget rakt besked.
– Vi måste vidta åtgärder, säger han och upprepar att verksamheten måste anpassa sig efter gällande förutsättningar.
Har skolan fått för lite pengar från början?
– Jag kommer alltid strida för att skolan ska ha mycket mer pengar, men jag tycker samtidigt att det är tydligt att vi har fått ganska stora ökningar de senaste åren. Både i form av lokala pengar från kommunfullmäktige och i form av statsbidrag, men man kan alltid behöva mer.