De nya riktlinjerna för belysning på landsbygden börjar ta form, även om det slutliga förslaget inte är skrivet, och inte har diskuterats politiskt.
– Nu ska vi ut och testa idéerna i några byar, säger Sara Keisu, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Möten varje kväll
Under kommande vecka ordnas fem möten i byar där belysningen är i akut behov av åtgärder. Kartor finns, med förslag på vad som ska göras.
– Förslagen är grundade i de tänkta riktlinjerna. Så nu kan vi få reaktioner från folk, vi lyssnar först och bestämmer sedan.
Det folk kan kommentera på mötena är främst åtgärderna i den egna byn.
– Men hör vi generella synpunkter så kan de givetvis vara tillämpligt på riktlinjerna i stort.
Kan få en lampa
Löftet att alla får sammanhållen vägbelysning oavsett var man bor kommer dock inte kommunen med.
– Vi måste handskas ansvarsfullt med skattepengar. Därför finns förslaget att man kan få bidrag för en lampa ifall man bor på ett avsides ställe. På så vis kan vi uppfylla löften att det ska lysa där folk bor, säger Sara Keisu.
– Men reglerna kommer alltså att vara mer generösa än de gamla som nu är upphävda, poängterar hon.
Norran har tittat på några av kartorna, och ser att en hel del lysen ska bort utan att förnyas, trots att det finns bebodda hushåll.
I Ljusvattnet försvinner cirka hälften av belysningen. I Ytterbyn och Näset utanför Vebomark försvinner allt.
Burträskvägen byggs om
På söndagens möte ska det pratas om Långviken och Sidbergsliden, det beror på att Trafikverket ska bygga om Burträskvägen, och då ska även belysningen göras om.
Förslaget är att Långviken förlorar gatlyse på en lång sträcka längs Burträskvägen, medan en smärre sträcka byggs upp igen. I Sidbergsliden föreslås att allt rivs utan att byggas upp.
Alla andra kvällar ska byar besökas där man fått lov att släcka ner lampor på grund av elsäkerhet.
– Vi har skickat förslag till ännu fler byar, men där ordnar vi inga möten, säger Anders Saadio, chef för belysningsverksamheten.
Lista: Så gick det i byarna som fått sina gatlysen besiktade– Det är byar där åtgärderna är enkla att förstå, då får man en karta och om man har synpunkter hör man av sig till oss.
Det är oklart om alla byar som nu kommer till tals hinner få ny vägbelysning kommande säsong.
– Vi hoppas kunna göra mycket, men för trafikverkets vägar är det lång handläggningstid. Vi måste ha deras godkännande även om det är vi som bygger, säger Anders Saadio.
Beslut om de nya riktlinjerna ska tas i samhällsbyggnadsnämnden 2 mars. Då ska politikerna också besluta om de byar som ingår i samrådet.
Gatlysen: Storsatsning föreslås i Skellefteå kommun – vill satsa 75 miljonerGatlysen: Nu släcks de i många byar – det beror på elfarliga anläggningarOro i Vallen: ”När ska våra gatlysen repareras igen”Gatlysen: Alla beslut skjuts upp till marsGatlysen: Möte i Långviken samlade många från byarnaGatlysen: Första beslutet sedan kovändningen – två byar får behålla alltGatlysereglerna görs om helt, kovändning i kommunfullmäktige