Kockutbildning: ”Genom att validera mig ser jag om mitt hus”

”Nej, mer salt”, konstaterar Maria Edström. Susanne Stenlund nickar och tillsätter lite mer salt i potatismoset. Vi befinner oss i Brinkenrestaurangen där det pågår kockvalidering.

Koka länge. Högreven ska koka flera timmar. Susanne Stenlund kollar läget i den gigantiska grytan. Foto: Karin Israelsson.

Koka länge. Högreven ska koka flera timmar. Susanne Stenlund kollar läget i den gigantiska grytan. Foto: Karin Israelsson.

Foto: Foto: Karin Israelsson.

Skola och utbildning2017-04-12 18:01

Susanne Stenlund, som har arbetat i storkök i 20 år och sedan 2012 tjänstgör i Kanalskolans kök ska under två veckor uppdatera sina kunskaper i matlagning för att bli kock.

– Jag har inte varit i tillagningskök på femton år. Det här är ett jättebra koncept och man får nya infallsvinklar, säger Susanne Stenlund.

Konceptet ingår i måltidsenhetens omstrukturering, där nya tillagningskök i Skellefteå kommun ska tas i bruk framöver, och hittills har Maria Edström handlett tre personer som validerat sig.

– Idén är jättebra då personalen får uppdatera sina kunskaper och det viktigaste är att det ska ske på frivillig basis, säger Maria Edström.

För Susanne Stenlund handlar det om två veckors utbildning på Brinkenrestaurangen. Hon har lång erfarenhet och redan stora kunskaper kring matlagning i storkök.

– Susanne ska lära sig mer om specialkost och sedan är det ganska mycket nytt i tillagningskök, till exempel grytor, ugnar och program till ugnarna, förklarar Maria Edström.

Enligt de båda blir det mer och mer specialkost, vilket ställer krav på kökspersonal inte minst på kockarna.

– Det är bland annat viktigt med speciella pannor när man gör specialkost för att inte kontaminera, säger Maria Edström.

Hon började sin bana som kocklärling på Skellefteå Stadshotell och har arbetat som kock i Brinkenrestaurangen i 17 år, där man gör mellan 250 till 450 portioner mat varje dag. Hon har själv utbildats för att kunna validera andra och hon uppskattar förändringen inom måltidsenheten, som innebär fler tillagningskök.

– Det måste ju vara mycket roligare att laga maten från början. Man får använda sin fantasi och sätta sin egen touch på maten som ska serveras, säger hon.

Hon sköter även utvärderingen av Susanne och just nu håller en digital modul att tas fram för bedömningarna av alla som ska valideras.

Det finns en specifik och detaljerad manual som ska följas i de olika kunskapsdelarna vid valideringen.

Susanne säger att hon kommer att söka tjänster i de nya tillagningsköken, men först vill hon uppdatera sina kunskaper genom att validera sig.

– För mig handlar det här om att se över mitt hus. Jag ville hoppa på valideringen för att kunna söka de tjänster som kommer framöver, säger hon.

Idén är jättebra då personalen får uppdatera sina kunskaper.

undefined
Många moment. I ett kök sker det saker hela tiden. Olika maträtter lagas på olika sätt. Valideringen ska bredda och uppdatera kockarnas kunskaper.
undefined
Koka länge. Högreven ska koka flera timmar. Susanne Stenlund kollar läget i den gigantiska grytan. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Handledare. Maria Edström tycker upplägget med validering är bra: ”Det måste ju vara mycket roligare att laga maten från början.” Foto: Karin Israelsson.
undefined
Skär kött. Maria Edström skär köttet och Susanne Stenlund är redo att lägga ner det i grytan.
undefined
Moset. En av rätterna som lagas den här dagen är vininkokt högrev med potatismos. Susanne Stenlund sätter smör i moset och Maria Edström coachar. Foto: Karin Israelsson.
Kock i Bureå: ”Det känns som en spark i arslet”Måltidschef: ”Vi vill att våra anställda ska vara nöjda”Kommunal om jobben på tillagningsköken: ”Sökningarna ska ske internt först”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!