Kartläggning av en inbrottsvåg

41 anmälda inbrott eller inbrottsförsök på drygt en månad. Det visar en kartläggning av höstens inbrottsvåg. I dag kan Norran berätta hur polisen arbetar för att försöka stoppa tjuvarna.

20 oktober 2014 13:15

Flera poliser som Norran talar med säger likadant: aldrig tidigare har Skelleftetrakten drabbats så hårt av en inbrottsvåg under så kort tid.

Perioder med mängder av stöldbrott är inget nytt. Så sent som första halvåret 2013 hade Skelleftepolisen 105 personer som suttit anhållna.

Stölder på Rönnskär

45 av dessa misstänktes för olika stöldbrott: allt från stöld av metaller på Rönnskär till att med hjälp av avancerad teknisk utrustning försöka ”tjuvkoppla” bilar.

Stefan Pettersson vid Skelleftepolisen är en av stadens poliser som specialiserat sig på att lära sig mer om sådana brott.

Arbetat i Stockholm

Han och flera kollegor har periodvis tjänstgjort vid Stockholmspolisen – och de har i sin tur tagit med sig kunskap och erfarenhet som nu används i arbetet för att avslöja den kringresande, organiserade brottslighet som vuxit i Sverige på senare år.

Stefan Pettersson har den här dagen precis haft utsättning med fem andra poliser i yttre tjänst. Man håller till i ett rum på våning 1 i polishuset, inte långt från polishusets reception.

Kartläggningens besked

Utsättning är en genomgång av uppdrag och en uppdatering av vilka fordon och personer som är högintressanta att spana efter.

Polisens kartläggning av den här typen av stöldbrott visar på flera saker:

x På olika sätt kartläggs respektive villa så att ingen person är hemma. Men det betyder samtidigt att vaksamma grannar kan bidra med vittnesuppgifter om ”obekanta besök” hos grannen.

x Gärningsmännen är främst ute efter kontanter och guldsmycken. Utländska ligor struntar i tv-apparater, datorer och annan elektronik.

x Har man husets baksida ut mot ett skogsparti och bor nära E 4 löper man större risk att drabbats, Morö Backe är ett sådant exempel.

x Vanligtvis undersöks husen snabbt och effektivt, bara i undantagsfall skapas stor oreda. Tjuvarna vet mycket väl var en familj förvarar kontanter och värdefulla smycken.

x Eftersom inbrottstjuvarna inte är från orten är man inte lika rädda för att bli igenkända. Det betyder också att en del villainbrott sker dagtid.

x Larm som startar, ljussensorer som lyser upp bostaden samt grannar som på olika sätt agerar har flera gånger skrämt iväg tjuvarna.

”Jobbar med profilering”

Stefan Pettersson säger:

– Vi jobbar hårt med den så kallade profileringen. Då blir en viktig sak att utgå ifrån sig själv. Om man själv skulle åka på semester till ett annat land, vad borde finnas i bilen?

– Personerna som misstänks för brottslighet har inte med sig någon packning som antyder semester. Däremot finns oftast typiska inbrottsverktyg, slangar, dunkar, kallskuren mat – och att det är flera män i en och samma bil, fortsätter Stefan Pettersson.

Få stopp på stöldligorna

Statistiken visar att detta sätt att arbeta – aktiv spaning efter fordon längs E4 och andra större vägar – givit resultat när det gäller att klara upp brott men också förhindra att stöldligor fått arbeta om Skelleftebygden.

– Vi måste vara vaksamma. De här personerna kan färdas i svenskregistrerade bilar eller falskskyltade bilar, likaså förekommer falska pass, avslutar Stefan Pettersson.

Därför åker stöldligorna fast i SkellefteåTjuvknep bakom villainbrottFlera villainbrott i helgenVåg av villainbrottTjuvarna körde fast - grävde ner guldetSkelleftepolisens jakt efter stöldgods

Grova stölder

Den senaste tidens inbrottsvåg i Norran-området har drabbat ”tredje man” på ett sätt som är helt nytt för brottsligheten i Skelleftebygden.

Den här typen av inbrott i bostad rubriceras som grov stöld, att brottet är grovt har en tydlig förklaring.

Det handlar om kränkningen att få sitt eget hem genomsökt och i värsta fall plundrat av okända människor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa