Norran har tidigare berättat om de allvarliga brottsanklagelserna mot en restaurangägare från Skellefteå samt en restaurangchef utifrån händelser på en restaurang i Arjeplog sommaren 2017.
Här nedan kan du se ett tv-inslag med brottsoffrens advokat Carolina Nilsson:
Den mest omfattande åtalspunkten gäller grovt ocker. De två männen misstänks under ha utnyttjat personalen genom att de tvingats ha mycket långa arbetsdagar, en snittlön på cirka 15 kronor i timmen samt utsatts hot, våld och dåliga boendeförhållanden.
– Det har haft likheter med människohandel, påpekade brottsoffrens advokat Carolina Nilsson inför rättegången.
Så här berättade Norran i tre artiklar inför den månadslånga rättegången som inleddes i Luleå den 4 september:
Brottsoffrens ord om tiden på restaurangen: ”Han sa att den här platsen var ett helvete”Anklagas för att undanhållit 600 000 kronor i nettolön: De ljuger – ville ha uppehållstillstånd”Därför väcktes åtal och grovt ocker: ”Hänsynslöst och systematiskt”Norran har också berättat om flera andra brottsmisstankar. En anställd som ska ha dödshotats har berättat i polisförhör:
– Han sa att han skulle skära av mitt huvud med ett japanskt svärd, och sedan skicka huvudet till min mamma om jag inte åkte från restaurangen.
Här nedan kan du läsa mer om detta:
Restaurangchef till anställd – som flydde genom fönstret: ”Ska hugga av dig huvudet och skicka det till din mamma”På tisdagen avslutades rättegången i Luleå.
Efter en genomgång av de åtalades personliga förhållanden var det dags för fyra pläderingar av åklagare Peter Salzberg, målsägandebiträdet Carolina Nilsson, Skelleftekrögarens advokat Håkan Kjellgren och restaurangchefens advokat Lars Grönberg.
Försvarsadvokaterna menade att tingsrätten skulle komma fram till frikännande domar.
Lars Grönberg menade att hans klient själv hade arbetat minst lika mycket som målsägandena, och att det inte var rimligt att hans klient skulle omfattas av ocker-åtalet.
”Ingen beroendeställning”
Håkan Kjellgren ansåg att Skelleftekrögaren skulle frias, att målsägandena inte utnyttjats eller varit i en beroendeställning och att det funnits alternativ till försörjning för dem ifall de hade önskat att byta arbetsplats.
Åklagaren menade att de två männen ska dömas till vardera 8 månaders fängelse. Även om kökschefen inte är lika inblandad i det grova ockret så ska han dömas till samma straff på grund av de övriga åtalspunkterna, menade Peter Salzberg.
Målsägandebiträdet Carolina Nilsson påpekade i sin slutplädering att ockerbrottet ska bedömas som grovt.
– Det har handlat om betydande värden samt att gärningarna har varit särskilt hänsynslösa eftersom de två åtalade utnyttjat att målsägandena befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Gärningarna har också varit av särskilt farlig art eftersom det handlat om en systematisk brottslighet.
Dina klienter kände oro inför rättegången eftersom de avslöjade missförhållandena. Hur har de upplevt denna prövning?
–Visst har de känt rädsla utifrån vad de berättat om de åtalade, det har varit en stor påfrestning för dem. Men de har lyckats på ett imponerande sätt att berätta om vad som hänt, utan några överdrifter. Jag bedömer deras uppgifter som mycket trovärdiga.
– De har inte heller målat upp de här männen som några monster, det har funnits en del trevliga stunder också – vilket bidrog till att mina klienter in i det sista hoppades få lite drägligare arbetsvillkor. Under förhören som totalt pågick under flera dagar gav de en nyanserad och tillförlitlig bild av vad som hänt, tillägger Carolina Nilsson.