Känner sig lurade när de inte längre får skolkort och turerna blev färre

Ska Molly, Zanele och Anton tvingas byta skola? Det kan bli följden av de ändrade busslinjerna norr om Kåge.

Eva Rudholm, Östanbäck, Johanna Pettersson och Molly Pettersson, Frostkåge,  Anneli Lind och Anton Lind, Östanbäck, Rickard Wladyczek, Frostkåge, Zanele och Elisabeth Lundström, Ostvik.

Eva Rudholm, Östanbäck, Johanna Pettersson och Molly Pettersson, Frostkåge, Anneli Lind och Anton Lind, Östanbäck, Rickard Wladyczek, Frostkåge, Zanele och Elisabeth Lundström, Ostvik.

Foto: Yvonne Rönngren

Kåge2019-10-01 06:15
undefined
Molly Pettersson, Frostkåge, åk 6, Zanele Lundström, , Ostvik, åk 7, Anton Lind, Östanbäck, åk 7.

Det handlar om 18 elever som i dag går högstadiet i Kågeskolan men egentligen bor i upptagningsområdet för Byskeskolan. De bor i Frostkåge, Drängsmark, Ostvik och Östanbäck.

De har nyttjat det fria skolvalet och av olika anledningar valt Kågeskolan. Det var tidigare en enkel lösning eftersom bussar gick till Kåge vid lämpliga tider. De fick också åka gratis (med skolkort) eftersom lösningen var kostnadsneutral för Skellefteå kommun.

Men inför denna skolstart blev förutsättningarna ändrade. Dels drogs busslinjer in, vilket innebär att det inte går lika många bussar. Dels beviljas eleverna inte längre busskort. Orsaken till det är att skolan numera betalar för sina egna beställningsbussar, och då är det inte längre kostnadsneutralt att lämna ut busskort.

Ändrade förutsättningar

Frågan är nu om eleverna måste byta skola, eller vad som ska göras.

– Än så länge hankar vi oss fram och turas om att skjutsa, säger Anneli Lind från Östanbäck.

Hon är kritisk till att sonen Anton eventuellt måste byta till Byskeskolan nu när han redan börjat i Kåge och har kompisarna där.

– Vi känner oss lurade när detta gick bra tidigare. De som hunnit börja i Kåge borde fasas ut och få någon form av skjuts till de slutar nian, menar hon.

– Spelreglerna ändras, det reagerar men mest på, tillägger Eva Rudholm, Östanbäck.

Sen information

Föräldrarna är också kritiska till att information kom så sent. Först när de nekades skolkort insåg de vidden av bussomläggningen.

– Vi fick beskedet två dagar före skolan började, och då var det för sent att börja fundera på Byskeskolan. Hade vi fått veta det här i våras hade man möjligen funderat ett varv till, och kanske gjort ett studiebesök där, säger Johanna Pettersson, vars dotter Molly går i sexan och valde Kåge för att få läsa spanska.

Helst av allt vill de nu ha en återgång till de gamla busslinjerna, eller åtminstone delar av dem.

Det finns en möjlighet att få åka med de extrainsatta gymnasiebussarna. Men då måste ungdomarna betala för resan och de får bara åka med i mån av plats.

– Hur roligt är det att gå och ställa sig vid vägen och kanske inte få åka med, undrar Rickard Wladyczek, Frostkåge.

Vill fasas ut

Till sist önskar de att eleverna kunde få skolkort så de kan slutföra sina studier i Kåge.

Föräldrarna som Norran träffar säger att de kämpat med den här frågan i en månad nu.

– Men många frågor får inga svar, och vi bollas mellan olika avdelningar, säger Anneli Lind.

– Det verkar på dem som att vi borde ha räknat ut att det ska bli så här, men hur skulle vi kunna förstå det, undrar Johanna Pettersson, Frostkåge.

– Det saknas en vilja att lösa frågan, tycker Anneli Lind.

undefined
Eva Rudholm, Östanbäck, Johanna Pettersson och Molly Pettersson, Frostkåge, Anneli Lind och Anton Lind, Östanbäck, Rickard Wladyczek, Frostkåge, Zanele och Elisabeth Lundström, Ostvik.

Informerade i enkät

På skolkontoret säger stabschef Monika Johansson att det i maj gick ut en enkät på nätet via Infomentor.

– Där poängterade vi att det ska bli mycket fler beställningsbussar när kollektivtrafiken läggs om.

Var ni tydliga med att det kan bli problem om elever går vid en annan skola än den tilldelade?

– Nej, informationen var generell och gällde inte specifikt de som valt annan skola.

Hon tillägger att flera skolråd pratat om saken, och då ska det finnas minnesanteckningar på skolans hemsida.

– Men nog kunde vi ha informerat tydligare, det kan jag medge.

Viss kritik kan inte åtgärdas

Monika Johansson säger att det är många runt om i kommunen som drabbas av att skolkort inte ges om det finns en beställningsbuss.

– Förra läsåret hade vi 200 elever som fick skolkort för att åka till annan skola eftersom det var kostnadsneutralt. I år är det 147.

Hon säger att reglementet ska följas, och därför blir det inga fördyrande busskort.

– Annars måste politikerna ändra reglerna.

När det gäller sena beslut om busskort säger Monika Johansson att målet är besked i augusti och senast före skolstarten.

Busstiderna

På morgonen är högstadieelever från Drängsmark och Frostkåge lovade att få åka med gymnasiebussen om det finns plats och om de betalar. Den går in i Kåge.

På morgonen kan elever från Ostvik och Östanbäck åka med gymnasiebussen om det finns plats och om de betalar, men den stannar bara vid E4 i Kåge.

På eftermiddagen slutar högstadiet i Kåge klockan 14.50. Samtliga berörda elever tar sig hem om de väntar till en buss som går 16.30, men även då måste de betala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!