Hovrätten har mellan den 25 augusti och den 1 september vid sex förhandlingsdagar haft uppe den stora narkotikahärvan på olika sajter bakom Darknet (se även artiklar här nedan).
Av de fem som dömdes i tingsrätten i Skellefteå den 2 juli var det bara tre som överklagade domen, däribland Johannes Malmquist som dömdes av tingsrätten till tio års fängelse.
Utpekad huvudman
Johannes Malmquist beskrevs i Skellefteå tingsrätts dom som narkotikahärvans huvudman. Åklagarna Anders Norberg och Petra Lundberg vidhöll detta vid pläderingen i hovrätten.
– Det handlar om vad som hittats i hans dator och mobiltelefon, om fynden som gjordes i ödehuset som användes som central under nästan ett år, om vad som skrivits i chattar och vad avlyssningen gav, om de uppgifter som den medåtalade 27-åringen lämnat som stämmer med övrig utredning – det visar att Malmquist har bestämt över verksamheten, sammanfattade Anders Norberg.
Advokatens invändningar
Advokat Jonas Wiklund lyfte fram hypotesen att den andre 27-åringen, som fick fem års fängelse, haft en mer central roll än vad förundersökningen visat:
– Jag får det till cirka 870 överlåtelser som min klient ska dömas för. Sett till mängden är det runt fyra års fängelse, samt något år till för de försvårande omständigheterna.
Ett kortare fängelsestraff
Klockan 14 kom domen från hovrätten i Umeå.
Den blev trots det långa fängelsestraffet en framgång för Johannes Malmquist.
Hovrätten dömer 27-åringen till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott samt narkotikasmuggling.
Samtidigt menar hovrätten att hans del inte är bevisat i hanteringen före sommaren 2014, som åklagaren gjorde gällande och som även Skellefteå tingsrätt menade var bevisat vid den första rättegången.
Materialet i hans dator
Hovrätten skriver:
”Malmquist har pekats ut att han haft delaktighet i verksamheten i vart fall från hösten 2013 ( utpekad av den andre dömde 27-åringen/Norrans anm). Malmquist har förnekat att han över huvudtaget haft någon del i verksamheten Alexandrus före juni 2014.”.
Och vidare:
”Att det i hans dator har påträffats material hänförligt till marknadsplatser som Alexandrus bedrivit verksamhet på före juni 2014 har förklarats med att det USB-minne han har fått då han blev värvad till verksamheten innehöll material från samtliga äldre marknadsföringsplatser.”
”Har florerat namn”
Hovrätten redogör för de olika parternas invändningar – och fortsätter:
”Vid bedömningen av hans invändning att han inte varit aktiv i verksamheten Alexandrus före juni 2014 bör även beaktas att det i målet har florerat namn på andra personer vilka enligt förhörda personer i målet varit delaktiga i verksamheten vid olika tidpunkter.”
Och:
”Förekomsten av sådana personer medför ofrånkomligen att Malmquists invändningar ter sig mera konkret, såtillvida att det i vart fall finns tänkbara personer som tidigare skulle kunna ha haft en liknande roll i verksamheten Alexandrus som den Malmquist kom att få från juni 2014.”
3,4 kilo cannabis såldes
27-åringen döms nu för att perioden juni 2014 till februari 2015 ha gjort 880 narkotikaöverlåtelser och i vart fall 320 försök.
Det gäller 3,4 kilo cannabis, 275 gram ecstasy, 2 500 trippar LSD och 400 fudgekakor innehållande cannabis. Han döms alltså också för narkotikasmuggling.
”Mycket högt straffvärde”
Hovrätten påpekar avslutningsvis:
”Till skillnad mot tingsrätten har hovrätten funnit att han tillsammans och i samförstånd med annan bedrivit försäljning av narkotika under nio månaders tid. Även om hovrätten inte funnit åtalet styrkt avseende lika lång tid som tingsrätten har brotten ett mycket högt straffvärde, åtta års fängelse.
Förekomsten av sådana personer medför ofrånkomligen att Malmquists invändningar ter sig mera konkret.
Fruktade längre straff - tog tillbaka överklaganHuvudmannens tuffa strid i Darknethärvan”Dåligt påstå att vi inte varit objektiva”