Jörnköket läggs ner med flaggan i topp – gjorde elevernas favorit

Jörnköket går i graven med flaggan i topp. Sista rätten blev pannkaka som varit en av deras största klassiker. I torsdags åts den av 1 600 elever på sex olika skolor.

Jörnköket har stor kapacitet och det är gott om svängrum för Magdalena Lindgren nu när det på slutet bara har gjorts 1 600 portioner per dag.

Jörnköket har stor kapacitet och det är gott om svängrum för Magdalena Lindgren nu när det på slutet bara har gjorts 1 600 portioner per dag.

Foto: Yvonne Rönngren

Jörn2019-10-03 17:30
undefined
Jörnkökets historia började med havregrynsgröt och slutade med pannkaka. Vid skärmaskinen Elisabet Strandberg (närmast), Magdalena Lindgren och Åsa Rannerud.
undefined
Den sista laddningen pannkaka stjälps upp av Elisabet Strandberg och Magdalena Lindgren.
undefined
Jörnköket har stor kapacitet och det är gott om svängrum för Magdalena Lindgren nu när det på slutet bara har gjorts 1 600 portioner per dag.
undefined
Birgitta Lindquist har gjort den sista omgången specialkost.
undefined
Tomma grytor.
undefined
Ugnarna har kallnat.
undefined
Köket för specialkost har gjort sitt.

Hela den här veckan har det varit jubileumsvecka för Jörnköket. Alla Skellefteå kommuns skolor har ätit de fem mest älskade rätterna på senare år.

Fredagens final blev alltså pannkaka, som är så populär att den görs i 2 000 portioner trots att det alltså bara är 1 600 elever som ska äta.

– Annat är det med blodpudding, då behöver vi bara göra 900 portioner, säger platschefen David Vine.

Började med havregrynsgröt

Annat är det också mot den allra första mat som levererades, det var nämligen havregrynsgröt och gick ut som provleverans den 2 maj 1983.

Den första ordinarie rätten gick ut den 25 augusti 1983. Det var fisk med remouladsås som lagades av 21 anställda och åts av 8 000 elever.

Slutar med pannkaka

I dag, fredag, hedras alltså Jörnköket med pannkakan i hela Skellefteå kommun. De flesta äter nylagat, medan eleverna vid Ursviksskolan, Moröskolan, Kanalskolan, Medleskolan, Bolidenskolan och Furuskolan äter uppvärmt - det som gjordes i går vid Norrans besök.

Sex i personalen är kvar till slutet, och under torsdagen använder de ugnarna för sista gången, och den specialtillverkade pannkaksskäraren.

För sista gången rullas vagnar med mat till kylrummet, och tidigt i morse, fredag, gick den sista körningen ut till skolorna.

Jobbat 36 år

Allra längst har Maria Berglund arbetat här, sedan 18 april 1983, vilket var någon månad före köket drog igång.

– Det har varit roligt hela tiden och jag hade hoppats att få jobba kvar till pensionen, säger Maria, som i dag är 59 år, och brister i tårar.

Men så blir det inte, utan på måndag börjar hon i Björkhammargårdens kök, även det finns i Jörn.

– Jag har fjärilar i magen men det ska nog gå bra.

Större utmaning förr

Näst längst har dietplanerare Birgitta Lindquist jobbat i köket - 14 år.

– Det är jättetråkigt att vi stänger, man gråter inombords. Det har varit en bra arbetsplats.

Men hon erkänner att jobbet var en större utmaning förr. Birgitta var med på rekordtiden då det gjordes 10 500 portioner per dag, och då kunde specialkosten vara så mycket som 2 000 portioner.

Nu kör hon 400 portioner specialkost till kylrummet, de flesta utan laktos eller mjölkfria.

Gänget splittras

Alla i personalen säger att de sista dagarna varit vemodiga, och tråkigast är att att lämna arbetslaget.

På måndag jobbar det splittrade gänget i Aromköket på lasarettet, Sjungande Dalens skola, Baldergymnasiet, Ursviksskolan, Bolidenskolan, Björkhammargården.

De flesta fick sina förstahandsval.

Den senast anställda har bara jobbat en månad, Magdalena Lindgren från Svansele. Hon vet ännu inte vart hon tar vägen men räknar med att det löser sig.

Rolig erfarenhet

Kockarna har tidigare jobbat i skolor runt Skellefteå och ska nu tillbaka till skolvärlden. De säger att det varit en rolig och nyttig erfarenhet att jobba i produktionskök.

– Jag har bara varit här ett år men ångrar det inte. Det har varit häftigt att få göra så stora mängder mat, säger Elisabet Strandberg, som kom från Sörböleskolan och nu ska till Balderskolan.

Fredag – städdag

Nu har alltså slevar, grytor och bleck använts för sista gången i dessa lokaler. I dag, fredag, städar personalen, och bjuds på avslutningslunch då en del chefer och politiker från Skellefteå ansluter. Mat som görs av en cateringfirma.

Sedan stänger Jörnköket för gott.

undefined
Dags att ta ner skylten.
Mat lagas från grunden i de flesta skolor120 personer vill ha de lediga jobben i skolkökenJörnkökets nedläggning: Minst 50 jobb hamnar i stor rockadSå ska skolköken få sin mat - alla ska inte laga självaSista rycket i Jörnköket - läggs ner i höstJörnköket: Nya köken i skolorna drev fram nedläggningen
Jubileumsveckan

Måndag: Korv stroganoff med ris.

Tisdag: Tex med buffé.

Onsdag: Fiskpinnar med remouladsås och potatis.

Torsdag: Pizza med tzatziki.

Fredag: Ugnspannkaka med sylt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!