Johanna i parken har fått en egen poplåt

”Johanna i parken får gråta för mig nu” sjunger Olov Antonsson i sin debutsingel ”Johanna i parken” som handlar om att blicka tillbaka på sin uppväxt.

Städer. Vapnet och deras låtar om gator i Östersund har varit en inspirationskälla för Olov Antonsson. FOTO: Emma Johansson

Städer. Vapnet och deras låtar om gator i Östersund har varit en inspirationskälla för Olov Antonsson. FOTO: Emma Johansson

Foto: Städer. Vapnet och deras låtar om gator i Östersund har varit en inspirationskälla för Olov Antonsson. FOTO: Emma Johansson

Kultur och Nöje2016-08-29 09:15

Lokalpatriotiska poplåtar om gator och platser i Stockholm och Göteborg har vi varit borstskämda med i flera år. Men på senare år har även platser och gator i Västerbotten och Skellefteå börjat få musikaliska hyllningar. Skelleftebandet Üni foreman har bland annat släppt en låt med titeln ”Skellefte Älv” och den lokala hiphopgruppen Gåskörens låt ”208” från 2015 handlar om den klassiska busslinjen som gick mellan Skelleftehamn och Skellefteå.

Nu har även en Skellefteås första offentliga konstverk fått sin egen hymn. Den 1 september släpper Olov Antonsson debutsingeln ”Johanna i parken”. Olov Antonsson är uppvuxen i Skråmträsk och flyttade från Skellefteå till Stockholm direkt efter gymnasiet. Livet i exil har gett honom en annan bild av Skellefteå och det är det som låten handlar om.

– När man växte upp i Skellefteå tänkte man mest på att få flytta där ifrån. Det fanns ingen stolthet. Nu på senare år han känslorna för Skellefteå blivit mer varma.

”Johanna i parken” handlar om att växa upp blicka tillbaka på livet. Olov berättar att han ville göra en låt som fångar känslan av att vara 18 år och inte ha så mycket annat i livet att tänka på än att repa, åka buss, kanske vara kär i någon och lyssna på Bear Quartet.

Men låten skildrar också livet som 30-åring i Olovs nuvarande hemort Umeå.

Olov har tidigare gjort musik under namnet Cocoanut Groove. Under tiden med Cocoanut Groove skrev Olov texter på engelska, ”Johanna i parken” är den första låten som han skrivit på svenska.

– Att skriva på svenska är något jag har tänkt på länge. Man lyssnar på Håkan Hellström och Mattias Alkberg på ett annat sätt än vad man lyssnar på till exempel Morrissey. Jag tycker själv att när någon spelar en låt på svenska så tar man den till sig på ett annat sätt. Den greppar tag i en.

Den 25 november släpper Olov sitt debutalbum som delvis spelats in i Weeping Willows studio i Stockholm.

– Jag hade bestämt mig att om jag skulle göra en skiva igen så skulle det vara mer ambitiöst. Tidigare har jag mest spelat in låtar hemma eller i replokaler men med den här skivan vill jag ta det till en ny nivå.

Olov berättar att han ville ha en nerv och en livekänsla på albumet, låtarna skulle ”kännas spelade”. All musik inklusive stråk- och blåsinstrument har därför spelats in live i studion. Om man gillar känslan och soundet i ”Johanna i parken” så kommer man att gilla det kommande albumet försäkrar Olov.

– Låtarna handlar om Tvärån, Nordanå och Mullberget, det är en Västerbottenskiva. Låtarna är pampiga och storslagna. Jag gillar orkestrerade låtar med vackra stråkar. Det är en kombination av ”From Elvis In Memphis” med indie-refränger.

När man växte upp i Skellefteå tänkte man mest på att få flytta där ifrån.

undefined
Städer. Vapnet och deras låtar om gator i Östersund har varit en inspirationskälla för Olov Antonsson. FOTO: Emma Johansson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!