Den ideella trygghetsorganisationen Nattskiftet fanns på plats vid ett stort antal festivaler och klubbarrangemang i Sverige den gångna sommaren, däribland Trästockfestivalen.
Nattskiftet startades av Lisen Andréasson Florman och Jakob Grandin, båda bosatta i Stockholm.
– Känslan av avsaknaden för ett tryggt nattliv nådde en punkt när jag blev våldtagen på väg hem från en klubb, samtidigt skedde det mindre bra saker i Trädgårdens närområde.
– Så jag, som privatperson med mina erfarenheter, och Jakob Grandin, som driver Trädgården och är näringsidkare inom nöjesliv, kände att vi ville göra något aktivt åt saken. Vi ville skapa en tryggare nöjesmiljö, fortsätter Lisen Andréasson Florman.
Det fanns beröringspunkter trots så olika erfarenheter för er?
– Ja, det fanns det verkligen! Jakob ville ta ett ansvar som klubbägare för sina besökare och för mig var det väldigt personligt. Vår idé grundades i att skapa en modernare, och mindre auktoritär version av farsor och morsor på stan. Detta genom att använda bådas enorma erfarenheter av att jobba med festivaler, klubbar och evenemang, svarar Lisen Andréasson Florman.
2017 blir fjärde året som Nattskiftet är verksamma runt om i Sverige.
Inför förra sommarens Trästockfestival hörde ansvariga av sig och önskade att Nattskiftet skulle finnas på plats. Och så blev det, Nattskiftet deltog med tolv frivilligarbetare från främst Stockholm.
Lisen Andréasson Florman minns helgen och festivalen utifrån den vackra miljö samt goda stämning med blandade musikstilar och åldrar. Något som etsat sig fast i hennes minne är dock de 14 sexuella övergrepp som anmäldes under helgen i samband med festivalen.
Kvinnor i olika åldrar
Det handlade såväl om att flera kvinnor i olika åldrar gjorde anmälningar men även att vittnen – däribland personal från Nattskiftet – uppmärksammade ofredanden.
En händelse slutade med rättegång i Skellefteå trots att polisen inte fick fram något brottoffer.
Tingsrätten fick därför aldrig lyssna på målsägandens version. Istället blev det personal från Nattskiftet, som såg händelsen, som berättade hur mannen ska ha tagit den unga kvinnan mellan benen.
Tingsrätten ifrågasatte inte vittnets uppgifter men eftersom mannen förnekade brott, och ingen annan bevisning fanns, så räckte det inte för en fällande dom.
Hur ser du på att Nattskiftets uppgifter gjorde att åklagare tog upp fallet?
– Visst är det riktigt tråkigt att det inte blev en fällande dom, det tyder mer på vårt bristande rättsväsende än något annat. Personligen tycker jag ändå att det är jättebra att man lyfter fram det här i domstolarna och att åklagarna visar att dessa händelser tas på allvar. Jag är också väldigt stolt över Nattkompisens hanterande av situationen, svarar Lisen Andréasson Florman.
Hon fortsätter:
– Jag påpekade redan inför sommaren, både i massmedia och i egna debattartiklar, att vi kommer att se en ökning av anmälningar. Vår analys är att detta inte är en effekt av att det sker fler brott nu, utan att flera vågar anmäla och att det har blivit oacceptabelt att bete sig så här.
Men alla anmäler inte?
– Nej, tyvärr, och det kan bero på flera saker, allt från att man inte har förtroende till rättsväsendet till att man riktigt förstår vad man har blivit utsatt för. Här är det superviktigt att, inte minst, media flyttar fokus från att ofta bara talar om offren till att lyfta fram gärningen och gärningsmännen, svarar Lisen Andréasson Florman.
Fortsätter ni nästa sommar?
– Ja, såklart! Vi kommer att medverka på både mindre och större festivaler. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss det enormt varma mottagandet vi fått från både besökare och arrangörer, samt sponsorer, statliga organisationer och andra ideella verksamheter.
Lisen Andréasson Florman avslutar:
– Vi ser också att det inte längre är skämmigt att prata om den här typen av sexuella ofredanden, det bidrar till att antalet anmälningar ökat. Men man ska komma ihåg att mörkertalet fortfarande är stort.
Sommarens festival: Kvinnorna ofredades – så många angrepp har slutat i domstolBrottsoffer berättade för polisen: ”Jag fick hjälp av en Nattskiftare”