De japanska forskarna genomför en enkätundersökning i Stockholm respektive Skellefteå. Frågorna berör svenskarna förhållande till naturen och vad vi kan om Allemansrätten.
– De är intresserade av vad svenskarna gör i naturen både ur ett ekonomiskt och ur ett socialt perspektiv. Sedan tyckte de att det var intressant att se skillnaden mellan storstad och mindre, norrländsk, stad, säger Henrik Sundberg, svensk forskare som hjälper sina japanska kollegor.
Gaku Mitsumata, docent i ekonomi vid Hyogo Universitetet i Kobe, berättar:
– I Japan kan vi inte gå ut i naturen som ni kan i Sverige. Stora natur- och skogsområden är inhägnade av sina ägare, stora bolag och stora markägare. Vi har nationalparker men er Allemansrätt är mycket speciell.
Gaku Mitsumata och hans kollegor delade ut sina enkäter på Vitberget och det troliga är att detta arbete fortsätter under lördag och söndag.
– I Stockholm stod vi vid en nationalpark och fick 180 svar, hoppas vi kan få lika många här. Det är intressant att se hur mycket ni svenskar är i naturen och att ni plockar både bär och svamp.
Att det blev just skellefteborna som får frågorna är kanske inte så underligt med tanke på goliatmusseronens speciella kärlek till trakten.
– Goliatmusseronen har en rituell och stark symboliskt värde för japanerna då svampen är en symbol för höstens ankomst. Tidigare växte den i rikliga mängder i Japan och de kunde skörda tiotusentals ton, numera rör det sig om ett par hundra ton, berättar Henrik Sundberg.