Jan-Emanuel har sålt i Kvarnåsen och lämnat branschen

Förre Robinsonvinnaren och riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson har inte bara sålt behandlingshemmet i Kvarnåsen – han har gjort sig av med Hoppetgruppen och helt lämnat sitt engagemang i vård- och behandlingsbranschen. ”Nu engagerar jag mig ganska hårt i fastigheter”, säger han.

Jan Emanuel Johansson har blivit multimiljonär som privat entreprenör inom välfärdssektorn. Men nu vänder han blickarna åt annat håll.

Jan Emanuel Johansson har blivit multimiljonär som privat entreprenör inom välfärdssektorn. Men nu vänder han blickarna åt annat håll.

Foto: Jeanette Lövgren

Kvarnåsen2018-09-14 06:15
undefined
Jan Emanuel Johansson har blivit multimiljonär som privat entreprenör inom välfärdssektorn. Men nu vänder han blickarna åt annat håll.

Jan Emanuel Johansson har varit rubrikernas man ända sedan han 2001 vann dokusåpan Expedition Robinson. Året därpå valdes han in i riksdagen för Socialdemokraterna men det är nog ändå som företagare och entreprenör han låtit tala om sig mest.

Jan Emanuel Johansson har varit verksam inom vård- och behandlingsbranschen där han blivit multimiljonär och bland annat utsetts till ”årets superföretagare” av tidningen Veckans Affärer fem år i rad.

Men den förre Robinsonvinnaren har även skapat rubriker då han åtalats för skattebrott och provocerat många då han på bilder poserat med sin Rolls-Royce, lyxyacht och andra statussymboler.

Startade förra hösten

Jan Emanuel Johanssons bolag Hoppetgruppen köpte behandlingshemmet i Kvarnåsen av Libo Care förra sommaren och startade upp verksamheten följande höst.

Men bolaget blev alltså inte långvarigt som ägare. Idag har Jan Emanuel Johansson sålt Kvarnåsen HVB, avyttrat Hoppetgruppen och helt lämnat vård- och behandlingsbranschen.

Om man är involverad i riskkapitalbolag brukar det inte ligga mer än tre-fyra år fram till exit. Nu har Hoppetgruppen gjort den här tiden och då valde vi att avyttra.

Han berättar att det har skett successivt under våren:

– Det finns flera skäl till försäljningen. Men om man är involverad i riskkapitalbolag brukar det inte ligga mer än tre-fyra år fram till exit. Nu har Hoppetgruppen gjort den här tiden och då valde vi att avyttra.

Förbättringar

I stället siktar han nu på fastighetsbranschen:

– Det är viktigt för ett bolag att fokusera engagemanget.

Hur tycker han då att det har gått under den tid som Hoppetgruppen drev verksamheten i Kvarnåsen? Ja, han kan inte påstå att man lyckats till hundra procent. Det vore att ljuga.

– Det finns alltid saker som man kan göra bättre. Utifrån den information jag fått hade jag önskat att vi kunnat erbjuda ytterligare möjligheter till praktikplatser och utbildningsdelar.

– Men jag upplever ändå att det har blivit en påtaglig kvalitetsförbättring i vårdinnehållet jämfört med hur det var tidigare, säger Jan Emanuel Johansson.

Lagändring

När det gäller de missförhållanden som rapporterats under sensommaren säger han att det alltid är ett misslyckande när en människa väljer att återfalla i droger.

Men han tycker också att lagarna borde ändras så att spice alltid klassas som olagligt och behandlingspersonal får rätt att kroppsvisitera klienterna och genomsöka rummen.

– Det skulle rädda liv, säger Jan Emanuel Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om