Kulturskolans vision lyder: ”Kulturskolan ger möjlighet till lärande genom skapande och konstnärliga upplevelser utifrån olika konstformer; kulturskolans målgrupp är barn och unga till och med gymnasieskolan”.
Men beslutet som började gälla hösten 2018 innebär att elever i Skellefteå kommun inte längre får spela instrument på timplanebunden lektionstid. Bakgrunden är skolkontorets tolkning av ändrade riktlinjer i kampen för bättre skolresultat.
– Enligt skollagen, som vi måste följa, så ska varje elev ha garanterad undervisningstid i olika skolämnen och det måste vi följa, säger Jan Söderström.
Får ej ihop vardagen
Sedan förändringarna infördes i Skellefteå har 150 barn slutat spela instrument, uppger kulturskolans rektor. En orsak är att familjerna helt enkelt inte får ihop vardagspusslet, då instrumentlektioner visserligen får ske på skoltid, men utanför lektionstid och vissa har lagts under eftermiddagar eller kvällar. Det säger flera föräldrar som Norran varit i kontakt med. Dessutom har flera musiklärare gått i pension den senaste tiden. Det innebär att kön för barn som vill spela något instrument har ökat från 250 till 400.
150 barn har slutat spela instrument sedan förändringarna trädde i kraft, alltså hösten 2018, och 400 barn står i kö för att få börja spela instrument. Hur ser du på det?
– Det är tråkigt, men vi har haft köer tidigare också och om vi hade haft fler lärare i dag så hade vi inte haft problemet med köer, säger han.
Jan Söderström och läser upp ett stycke ur Skolverkets juridiska vägledning som lyder:
”Det finns inget utrymme för att generellt medge att till exempel kulturskoleaktiviteter eller andra aktiviteter som elever deltar i vid sidan av skolarbetet, som till exempel olika idrottsaktiviteter, ska utgöra grund för ledighet för enskild angelägenhet.”
Han tillägger:
– Dessutom säger både riksdagens utredning kring kulturskolorna i Sverige och kommunfullmäktiges beslut om kulturskolan i Skellefteå att verksamheten ska bedrivas på elevernas fria tid och i första hand i grupp.
Får spela på skoltid
Han säger också att elever kan spela på skoltid, mellan sina ordinarie lektioner, men inte på garanterad, timplanebunden lektionstid för varje ämne.
En annan förändring är att kulturskolan i Skellefteå bytt förvaltning. Jan Söderström säger att det arbetet inleddes redan 2012. Nu tillhör den kultur- och fritidsförvaltningen (tidigare skolförvaltningen). Enligt kommunfullmäktiges protokoll från 2017 så har kulturskolans verksamhet i och med det större chans att utvecklas, växa och få en starkare ställning. Dessutom anser politikerna att kulturskolans möjligheter för ökat samarbete med exempelvis föreningar, fritidsgårdar och kulturaktörer kommer att öka.
– Det är klart, om kommunfullmäktige redan 2010 eller 2011 hade skjutit till mer pengar till kulturskolan för en utökning av de kulturella uttrycksformerna, som äskades då, så kanske man kunnat behålla musiklärare, säger han.
I första hand gruppverksamhet
Det finns åsikter om att bara vissa barn nu har chans att spela musikinstrument. Familjer får inte ihop vardagspusslet och det finns åsikter om att kulturen riskerar att bli segregerad – hur ser du på det?
– Jag tycker inte att vi slår undan benen för musikintresserade elever. Det går att nyttja våra lokaler efter lektionstid och elever slutar vid olika tidpunkter. Sedan har det alltid varit så att musiklärare åker ut till olika skolor för att hålla instrumentlektioner. Ett syfte med det här är ju att alla ska få möjlighet att prova musikinstrument och i första hand så handlar det om gruppverksamhet, säger Jan Söderström.
Han säger också att förändringarna inte enbart handlar om barns musicerande, utan om att bejaka och möjliggöra även andra kulturyttringar hos barn. Exempelvis dans och teater, vilket Jan Söderström tror kommer att öka på sikt.
– På sikt så ska den obligatoriska delen kring kulturskolans verksamhet öka och då får vi med fler barn i olika kulturyttringar. Personligen så tycker jag att kultur är jätteviktigt för alla barn och unga och jag vet att våra rektorer gör det som står i deras makt för att lösa musikfrågan för sina elever.